Geleceğin Kütüphaneleri 2: Kütüphanelerde Uygulanacak 5 Yenilikçi Teknoloji

avatar

İsmail Can Karademir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Geleceğin Kütüphaneleri hakkındaki 2 .yazımızda  Kütüphanelerdeki 5 yenilikçi teknolojiyi sizlerle paylaşacağız.

1. Büyük veri

Tüm teknolojik gelişmelerle birlikte, insanların en temel faaliyetleri her zamankinden daha fazla veri üretiyor.

Büyük veri kümelerinin depolanması ve analizi, bu büyük bilgi kaynaklarını en iyi şekilde kullanmak için ilgili beceri ve bilgiye sahip oldukları için kütüphaneciler için gerçek bir avantaj olabilir.

2. Yapay Zeka

Bugünlerde herkesin cihazlarında Siri ve Alexa mevcutken, yapay zeka, günlük faaliyetlerimizde gittikçe daha fazla çekiş sağladığı için artık fütüristik bir teknoloji değil.

Kristin Whitehair , Halk Kütüphaneleri Çevrimiçi Web Sitesi’ndeki bir makalede vurguladığı gibi  , “ birçok AI uygulaması kullanıcıya bilgi vermeye odaklanmış olarak, AI’nın kütüphaneler için bir meydan okuma olduğu görülüyor ”. Ama aynı zamanda, “ zeka insan değil yapaydır. Kütüphaneler insanları bilgiye ve daha da önemlisi diğer insanlara bağlayabilir ”, ancak yapay zeka yapamaz.

Kütüphanedeki tüm uygulamalara akıllı bir taraf eklemek, kullanıcı davranışındaki kalıpları anlamak ve ihtiyaçlarına uyum sağlamak için gerçek bir fırsattır.

3. Blockchain Teknolojisi

Blockchain teknolojisi, Bitcoin gittikçe daha fazla güç kazandığından, geçtiğimiz yıl en çok tartışılan teknolojilerden biri oldu.

Blockchain teknolojisi, ağdaki herkes tarafından görülebilen takma adlandırılmış dijital işlemlerin kayıtlarını tutan merkezi olmayan bir veritabanını temsil eder.

Bu nedenle, veri toplamak ve depolamak için yeni bir yoldur.

Gelişen teknolojiler üzerine bir öğretmen olan Sue Alman, Blockchain teknolojisinin “ kütüphaneler için gelişmiş bir meta veri sistemi oluşturmak, dijital ilk satış haklarını ve sahipliğini takip etmek, kütüphane ve üniversiteler ağlarını bağlamak için kullanılabileceğini, hatta topluluk temelli borçlanma ve beceri paylaşım programlarını desteklemek. ”

4. Nesnelerin İnterneti

İnternete bağlanmak lüks olmaktan çok bir zorunluluk haline geldiğinden Nesnelerin İnterneti (IOT) gittikçe daha fazla ilgi görüyor.

Tıpkı RFID (Radyo Frekansı Tanımlama) teknolojisi gibi, IOT da günlük cihazları bağlama ve bunlar arasında veri aktarma olasılığını ifade eder. Ancak sadece IOT durumunda, veriler İnternet üzerinden aktarılır.

Amerikan Kütüphane Birliği web sitesinde  öne çıkan bir  makaleden , “ karel kullanımı ve program katılımını izleme, özel koleksiyonlar için nem seviyelerini izleme ve daha fazlası için kütüphane uygulamaları için fırsatlar ” bulunmaktadır. Bu nedenle kütüphane, hizmetlerini ve koleksiyonlarını zenginleştirerek daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilir.

5. Kütüphane yer imi uygulamaları

In “e-Kitap dostu” web sitesinde yazısında , Piotr Kowalczyk gelecekte kullanılabilecek teknolojiler birkaç örnek verir.

Yazar, Çinli bir tasarım şirketi Toout’tan düzenli bir yer imi görevi gören ancak kullanıcının kitap bulma ile ilgili aktivitesini kolaylaştıran ek özelliklere sahip ilginç bir cihazdan bahsediyor.

Araç hala kavram aşamasındadır, ancak borç verme faaliyetlerini daha etkileşimli bir şekilde bulmak veya takip etmek istedikleri kitapla ilgili kullanıcılara yol tarifleri sunma olanağına sahiptir. Kitapları kütüphane içinde bulmak hala birçok kullanıcı için bir mücadeledir, bu nedenle kullanıcıyı kitaba doğru yönlendirebilecek bir işlevsellik bu soruna son teknoloji bir çözümdür.

KAYNAK

Geleceğin Kütüphaneleri ile ilgili diğer yazımızı okumak isterseniz tıklayınız.

 

 

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.