Uluslararası Araştırmalar için Dijital Kütüphane

avatar

İsmail Can Karademir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Uluslararası Araştırmalar için Dijital Kütüphane erişim adresi http://dlir.org/

Yirmi üç kurucu merkezinin kurulu kütüphaneleri ve araştırma koleksiyonları üzerine inşa edilen Amerikan Denizaşırı Araştırma Merkezleri Konseyi (CAORC) 1999’da Amerikan Denizaşırı Dijital Kütüphanesini (AODL) başlattı.

 AODL, tüm CAORC üye merkezlerinden önemli bibliyografik ve tam metin birincil ve ikincil kaynak bilgilerinin standartlaştırılması ve elektronik olarak iletilmesi için maliyet etkin, verimli, merkezi, İnternet tabanlı bir mekanizmadır ve diğer basılı koleksiyonları ve araştırma koleksiyonlarını kapsar.

AODL programının ilk kaynakları Avrupa, Yakın ve Orta Doğu, Güney ve Güneydoğu Asya ve Batı Afrika’daki denizaşırı merkezlerde bulunuyordu.

Program şimdi İç Asya ve Yeni Dünya’nın yanı sıra merkezlere ev sahipliği yapan ülkelerdeki diğer koleksiyonlardan bibliyografik materyalleri de içeriyor.

Bu yeni katılım ve kapsam düzeyini yansıtmak için, Kasım 2004’te programın adı Uluslararası Araştırmalar için Dijital Kütüphane (DLIR) olarak değiştirildi.

Uluslararası Araştırmalar için Dijital Kütüphane’nin temel taşı ve hedefleri tamamlanacak olan tüm katılımcı kütüphanelerdeki tüm varlıkların kayıtlarını içeren çevrimiçi halk erişim kataloğudur. 

1999’dan 2008’e kadar DLIR’ın Çevrimiçi Kataloğu , Utah Üniversitesi Marriott Kütüphanesi’nde muhafaza edildi. 2008 yılında , CRL’nin Global Kaynaklar Ağı ile işbirliği içinde Araştırma Kütüphaneleri Merkezine taşındı .

 DLIR’in kataloğu, yeni malzemeler edinilip kataloglandıkça hızla büyümeye devam ediyor. DLIR programının ek bileşenleri tamamlandıkça çevrimiçi duruma getirilir. Çevrimiçi araştırma kaynaklarının güncel bir listesi için lütfen sayfaya bakın.

Yurtdışı Araştırma Merkezlerinde Yerel Arşivler ve Kütüphaneler

Yurtdışı Araştırma Merkezleri Yerel Arşivleri ve Kütüphaneleri (LALORC) projesi, Yemen Araştırmaları Enstitüsü ve Amerikan Yurtdışı Araştırma Merkezleri Konseyi’nin bir girişimidir . Proje , çeşitli uluslararası konumlarda kütüphane ve arşivlerin yanı sıra bibliyografik ve dijital projelerin bir dizinini oluşturdu. 

Bibliyografik projeler DLIR sendika kataloğuna dahil edilmiştir ve dijital projeler aşağıda belirtilmiştir.

 Bu projenin finansmanı ABD Eğitim Bakanlığı’nın Yabancı Bilgilere Erişim için Teknolojik Yenilik ve İşbirliği (TICFIA) programı (2005-2009) tarafından sağlanmıştır.

Uluslararası Araştırmalar için Dijital Kütüphane yazısı ile beraber https://www.ekaynaklar.com/thy-sky-library-sizlere-dijital-kutuphane-sunuyor/ adresindeki yazımızı okuyabilirsiniz.

 

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.