Dikkat dağınıklığı zaman zaman her insanın yaşadığı bir sorundur. Özellikle öğrencilerin ders çalışma süreçlerinde çok sık rastlanır. Girilen çeşitli sınavlarda başarısız olan birçok öğrencinin yakındığı durum ders sırasında konsantrasyonlarını toplayamadıkları ve bu yüzden kısa süre içerisinde çalışmayı bırakmalarıdır.
Çoğu insan dikkat dağınıklığının kolay bir çözümü olduğunu veya alınan bir ilaç sonrası geçeceğini düşünür. Ancak bu noktada önemli olan kişinin neden dikkatini toplayamadığını çözmesi ve her şeyden önce bu durumun üzerine kendisinin gitmesidir.
Bu konuyla ilgilli küçük küçük adımlar atmak siz farkında bile olmadan bir süre sonra değişim göstermenize sebep olacaktır.
Dikkat Dağınıklığına Sebep Olan Etkenler:
- Ruhsal rahatsızlıklar
- Kişilik
- Fazla kaygı
- Bahane
- Motivasyon sağlayamama
- Bilgisayar, telefon, televizyon gibi unsurlar
- Ertelemek
- Kendine güvenmeme
- Gereksiz özgüven
- Aileyle inatlaşma
- Rekabet ortamı
- Ayrıntılara çok takılma
- Zihin yorgunluğu
Dikkat dağınıklığı problemini çözebilmek için öncesinde dikkat dağınıklığına neden olan unsurları belirlemek gerekir. Sonrasında bu konuyla ilgili çözüm yolları aramak işinizi kolaylaştıracaktır.
Dikkat Dağınıklığı Çözüm Yolları
- Hedef Belirleyin
Sadece düşünerek ve isteyerek bir şeyin olması mümkün değildir. Belirlediğiniz hedef için harekete geçmeniz gerekir. Kendinize sık sık ancak sistemli bir çalışmayla hedefinize ulaşabileceğinizi hatırlatın.
- Dikkatinizi Dağıtan Şeylerden Uzaklaşın
Ders çalışırken, bulunduğunuz yerden sizin gerçekten dikkatinizi dağıtan şeyleri uzaklaştırın. eğer teknolojik aletler derse odaklanmanızı engelliyorsa onları da kapatmalısınız.
Ayrıca dikkat dağınıklığına sebep olan bir diğer nokta da yorgunluktur. Yorgun bir vücut ve yorgun bir zihin odaklanmanızı engeller. Bu sebeple mutlaka ders çalışmadan önce bedeninizi yoracak aktivitelerden veya zihninizi dolduracak etkinliklerden kaçının.
- Dikkatinizi Toplamayı Öğrenin
Kimi insanlar bir faaliyet üzerinde saatlerce durabilir. Bu o kişide dikkat toplayabilme becerisinin olduğunu gösterir. Bunun için özel bir çaba harcamasalar da kendiliğinden bu özelliğe sahiptirler kimilerinde ise durum tam tersi olsa da dikkat toplama becerisini sonradan kazanmak mümkündür.
- Çalışma Sistemi Oluşturun
Çalışacağınız dersin; hangi gün, hangi konu, hangi yöntemle çalışılacağı belirli olmalıdır. Bu noktada kişinin dikkatini dağıtacak en büyük etken kapasitesinden fazla ve gerçekçi olmayan bir çalışma düzeni oluşturmaya çalışmasıdır.
Ayrıca ders çalışma saatlerini de sizin en verimli olduğunuz saatlere denk getirmelisiniz. Kimileri derse gece daha iyi odaklanırken kimileri gün ışığında daha fazla verim alır.
- İsteğinizi Artırın
Bir şeyi istemeden yapıyor olmak dikkatinizi dağıtır. Bu sebeple ders çalışmakla ilgili isteğinizi düşüren ne varsa gözden geçirin. Örneğin o dersin hocasıyla olan kötü iletişiminiz, derse çalışırken odaklanma sorunu yaşamanıza neden oluyor olabilir.
Bugün ders çalışırken dikkat dağınıklığı problemi yaşayanlar için 5 maddede neler yapılabileceğini sıraladık. Bu yazımız hoşunuza gittiyse sayfamızda yer alan diğer içeriklere de göz atabilirsiniz.
Fazla Kaygı Duymak
İlerisi için endişeli olmak yani gelecek için kaygılanmak, başarısız olacağını düşünmek, ailenin tepkisinden çekinmek gibi nedenler kişinin dikkatini bozan ve odaklanmasını etkileyen nedenlerden bir tanesidir.
Bahaneler / gerekçeler
Aşırı kaygı
Motivasyon eksikliği
Bilgisayar oyunları
Cep telefonu
Hayal kurma
Erteleme alışkanlığı