Enformasyon Toplumunda Dijital Kütüphane

avatar

İsmail Can Karademir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Dijital Kütüphane

Bireylerin başvurduğu bilgi merkezlerinde dijitale eğilim gözlenmektedir. Toplumlar için güç olgusu olarak tanımlanan bilgi, dijitale aktarılmış, ulaşılabilir ve kazanılabilir olmuştur.

Bilgisayar, akıllı telefon, tablet, e-kitap okuyucusu gibi her an her yerde ulaşılabilir olan cihazlar, bilgi kaynağı nesnesini değiştirmiştir.

Yurdadoğ, “yayın ve bilgi patlamasının herkesi ilgilendirir hale geldiği bu dönemde hareket noktasını yine okuyucu, ya da artık yaygın hale gelen adıyla kullanıcı oluşturmaktadır,” der.

Neticede amaç yine kullanıcıya hizmettir fakat bu defa hizmetin kapsamı genişlemiş, sunuluş yöntem ve hızında
değişmeler izlenmiştir.

Toplumlar belleklerini ve sahip olduğu değerleri kütüphanelerle geleceğe taşımaktadır. Aynı kütüphanelerde eserlerin dijital ortamlarda sunumunu ve kullanımı tercih edilmektedir.

E-kitapların kullanımının artması ve arşivlenen kitapların, belgelerin dijitale aktarılması kütüphanelerin bu noktada izlediği ilk aşamalardan biridir.

Ayrıca yakın zamanda e-Devlet yeni bir uygulamayı hizmete sunmuştur. Bu uygulama sayesinde vatandaşlar “e-Devlet Kapısı” üzerinden veya “Kütüphanem Cepte” mobil uygulaması aracılığıyla e-Devlet portalına bağlanarak istediği Halk Kütüphanesine “eÜyelik” yaptırabilmekte, “e-kitaplara” erişip katalog taraması yapabilmektedir.

McGinty, çalışmasında Marist Collage ve IBM ortaklığında açılan bir dijital kütüphaneden bahseder.

Bu dijital kütüphane, iki aşaması bulunan dört yıllık bir projedir, dijital kütüphanenin geliştirilmesine yönelik sistematik bir yaklaşım benimsenmiştir. İlk aşamada ulaşım kolaylığı için öğrenci merkezli bir müşteri arayüzü
ve bir fakülte istemci arayüzü ile arama motoru için elektronik arşiv odası modellenmiştir.

İkinci aşamada ise kapasiteden tam olarak yararlanmak için müfredatla (araştırma modeliyle) tam olarak desteklenmiş bir dijital kütüphane kurmayı planlamıştır. Dolayısıyla “bir dijital kütüphane basit bir dijitalleştirilmiş kütüphane olmadığı gibi bilgi ile ilgili yeni yollar hakkındaki -koruma, toplama, düzenleme,
yayınlama ve erişme- mevcut yapıları ortadan kaldırmak değildir”.

Kaynak

https://www.ekaynaklar.com/category/dijital-kutuphaneler/ adresinden diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.

 

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.