İlkokul çağındaki çocuklar için kitap önerileri çok dikkatli yapılmalı. Olumsuz unsurlar içeren içerikler çocuklara okutulmamalı. Çünkü çocuklar ilkokul çağında analitik düşünmekten çok duygusal düşünürler. Bu çağda henüz soyut düşünme becerileri gelişmediği için okuduklarını gerçekmiş gibi hissederler. Bu yüzden de çocuklara okutulan kitapların pedagog onaylı olması önemli.
Çocukların okuduklarını hissetmesi hayal dünyalarını geliştirir. Hayal dünyalarının büyümesi ve okuma alışkanlığı kazanmaları için bol bol kitap okumaları gerekir. Gelişen hayal gücüyle problem çözme, analitik düşünme, sebep-sonuç ilişkisi kurma becerileri artar.
Kitap okumak beyni uyardığı için çocuklarda beyin-göz koordinasyonu ve
zihin gelişimine de katkısı vardır vardır.
Kitap okuma alışkanlığı olan çocuklar, dil gelişimini daha kısa sürede tamamlıyor ve kelime hazinesi genişliyor. Kelime hazinesi gelişen çocuklar daha akıcı ve etkili konuşuyor.
Aynı zamanda yapılan araştırmalara göre kitap okumanın çocuklarda stres yönetimi
ve odaklanma problemlerinde yardımcı olduğu kanıtlanmış.
İlkokul Çağındaki Çocuklar İçin 5 Kitap Önerisi
İlkokul çağındaki çocuklar için kitap önerileri yaparken kitaplar dikkatle seçilmelidir.
İyi bir çocuk kitabı çocuğu içeriğe çeker ve çocuğun ilgi alanını genişleterek kendini keşfetmesini sağlar. Uzmanlar çocuklar için en güzel kitapları araştırıp değerlendirme yapıyorlar. Bu yüzden uzmanların kitap tavsiyelerini de değerlendirmek gerekiyor.
Uzmanların önerdiği çocuk kitapları;
- Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry’ nin yazmış olduğu Küçük Prens kült çocuk kitapları arasında yer alsa da her yaş grubunun okuyabileceği bir kitap.
Küçük prens kendine ait dünyasında bir gülle yaşamaktadır. Merak ettiği diğer gezegen ve galaksilere yolculuk yapacaktır ama bu yüzden gülünü bırakmak zorundadır. Gülü bırakarak yolculuğa çıkar ve yolda ona çok önemli öğütler verecek bir tilkiyle karşılaşır. Bu tilkinin verdiği öğütler çocuk, yetişkin demeden herkesin ihtiyacı olan öğütler.
- Küçük Kara Balık – Samed Behrengi
Küçük Kara Balık ailesiyle nehirde yaşayan bir balıktır. Nehrin ilerisinde ne olduğunu merak eder ve keşfetmek ister. Annesine nehrin ötesinde ne olduğunu öğrenmek istediğini söyler ve tüm itirazlara, engellere karşı yine de yola çıkar.
İranlı yazar Samed Behrengi’nin yazdığı kitap hayallerinin peşinden koşma, özgür olma, zorluklarla başa çıkma konularıyla çocukların kimlik gelişimine yardımcı oluyor.
- Ayı Olmayan Ayı – Frank Tashlin
Bu kitap bir mağarada kış uykusuna yatmış bir ayının hikayesini anlatır. Ayı kış uykusundan uyandığında neye uğradığını bilemez. O güzel çiçekler, ağaçlar ve çimenler yerine kocaman bir fabrika ve iş makineleri vardır. Üstüne üstlük herkes onun bir ayı değil, fabrikada çalışan bir insan olduğunu iddia eder. Ayı herkesi gerçek bir ayı olduğuna dair ikna etmeye çalışır.
Çocuklara doğaya ve hayvanlara karşı duyarlı olmayı öğreten bu kitap çocukları hem güldürecek hem de düşündürecek.
- Mantova’nın Cüceleri – Gianni Rodari
Mincio tepelerindeki Mantova Düklük Sarayı’nda cüceler yaşar. Cüceler bu sarayın dükünü eğlendirmek için görevlendirilmişlerdir. Saraydaki yaşamdan hiç mutlu değillerdir.
Dükün kötü davranmasından dolayı cüceler saraydan kaçma planı yaparlar. Kaldıkları küçük odadan çıkan cüceler kendi güçlerini ve cesaretini keşfederler. Özgürlükleri için savaşan cüceler çocuklara hayallerinin peşinden koşmaları için ilham oluyor.
- Kumkurdu – Asa Lind
Zackarina adlı kız çocuğu ailesiyle birlikte deniz kenarında yaşamaktadır. Birkaç hikayecikten oluşan bu kitap Zackarina ve evlerinin yakınlarındaki mistik ve bige bir canlı olan Kumkurdu’nun dostluğunu anlatır. Zackarina’nın meraklı sorularına yanıt veren Kumkurdu Zackarina’ya farklı bakış açılarının da olduğunu öğretiyor.
Çocuklar bu kitaptaki zaman, evren, uzay, varoluş, sabır, dürüst olma konularındaki öykülerle evreni ve kendi varoluşlarını düşünüp tanıyorlar.
Sizin için ilkokul çağındaki çocuklar için kitap önerileri sunduk. Çocuklarınıza aldığınız kitapları onlardan önce sizin okuyup içeriği kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz. Bunun gibi daha birçok çin blog sayfamıza göz gerdirmeyi unutmayın.