Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Ekonomi, insanların yaşayabilmek adına üretme ve ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu eylemlerinden doğan ilişkilerin tümünü inceleyen bilim dalıdır. (TDK)
Ekonomi, mal ve hizmetlerin üretim, değişim ve tüketim süreçlerinde, birey ve birey gruplarının eylemlerini incelen toplumsal bilimdir.
Ekonomi biliminin tanımları farklılık göstermektedir. 2 ünlü iktisatçının (Adam Smith ve Alfred Marshall) ‘Ekonomi Nedir?’ sorusuna verdikleri cevap şöyledir:
Adam Smith (Ulusların Zenginliği)
Sonuç olarak ekonomi bilimi, kısıtlı kaynaklar ile hangi malın, kimin için, ne miktarda üretileceği ve kimler tarafından tüketileceği sorularına ve fiyatın oluşum mekanizmasını algılamaya çalışan bir bilim dalıdır.
Ekonomi bilimi çeşitli sorulara yönelik cevapları, Mikro ve Makro İktisat (Ekonomi) başlıkları altında aramaktadır.
Mikroekonomi: Birey, firma, endüstri gibi daha küçük ekonomik birimlerin iktisadi davranışlarını inceler (Fiyat oluşumu, üretici-tüketici dengeleri, piyasalar, arz-talep, vb.).
Makroekonomi: Ekonomiyi toplu halde bir bütün olarak ele alır (Milli gelir, enflasyon, dış̧ ekonomik ilişkiler, ekonomik büyüme ve kalkınma, para ve bankacılık, borçlanma).
Temel Kavramlar:
1-İhtiyaç :
İhtiyaç, karşılanmadığı zaman acı ve üzüntü̈, karşılandığında ise mutluluk (haz) veren bir duygudur. İhtiyaçlar
2-Üretim
Üretim faktörlerinin (kaynaklarının) bir araya getirilmesi suretiyle insanların ihtiyaç̧ duyduğu mal ve hizmetlerin oluşturulması faaliyetidir.
3-Mal İhtiyaçları:
karşılayan ve somut olan her şeye mal denir. Hizmet, insanların ihtiyacını karşılayan ve soyut olan işlerdir.
Grup sınıflandırma:
Grup sınıflandırma:
Grup sınıflandırma:
Grup sınıflandırma:
4-Fayda:
Fayda, bireylerin mal ve hizmet tüketmeleri sonucu elde e6kleri haz ve tatmin duygusudur. Fayda, malların insan ihtiyaçlarını karşılayan bütün mallar faydalıdır.
5-Değer (Kıymet) :
Mal ve hizmetlere verilen öneme “değer” denir. ,
6-Kıtlık:
Kıtlık, üretim kaynaklarının sonsuz insan ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılamakta yetersiz kalmasıdır.
7-Fiyat:
Fiyat, bir mal ya da hizmetin elde edilmesi için bunların karşılığında verilen bir miktar paradır. Değişim oranıdır yani bir mal ya da hizmet için uygun görülen parasal değerdir
8-Para:
Para, her mal veya kıymetli satın alma gücü olan bir varlıktır. Para, üretici ve tüketicilerin piyasalarda karşılaşarak alışveriş̧ yapabilmelerini sağlayan değişim aracıdır.
9-Talep:
Talep, istek ya da özlemin belirli bir satın alma gücüyle desteklenmesidir.
Talep Yasası: Malın fiyat artıkça talebinin azalması, fiyat azaldıkça talebinin artması.
10-Arz
Arz, piyasaya mal sürülmesidir. Arz sabitken, talep artarsa fiyat da artar. Talep fazlası oluşur. Talep azalırsa, fiyat da azalır. Arz fazlası oluşur.
11-Enflasyon:
Enflasyon, bir ekonomide para miktarının yine o ekonomideki mal ve hizmet miktarına göre daha fazla artması nedeniyle ortaya çıkan sürekli ve önemli bir terimdir.