Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Koronavirüs araştırmalarına özel arama motoru geliştirildi!
Erişim Adresi: https://carnap.ai/
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) bir grup bilim insanı koronavirüs (Covid-19) araştırmalarına özel yapay zeka tabanlı bir arama motoru geliştirdi. Carnap adlı sistem bilimsel araştırmalarda en sık karşılaşılan veri bulma ve analiz etme sorunlarını mevcut sistemlere göre çok daha etkili şekilde yapabiliyor. Dünya genelinde ciddi bir sağlık riski haline gelen koronavirüs salgını nedeniyle bilim dünyası çözüm bulmak için zamanla yarışıyor. Ancak araştırmacıların karşılaştığı en önemli sorunlardan birisi binlerce makale ve veri arasında doğru kaynaklara zamanında ulaşabilmek. ODTÜ Berimsel Ontoloji Laboratuvarı uzmanlarından Doç. Dr. Aziz Fevzi Zambak, Erdem Ünal, Onur Yeşil ve Tennur Baş tarafından hayata geçirilen Carnap isimli proje kısa süre önce açıldı.
Carnap’ın medikal ve yaşam bilimleri alanlarında bilgiye ulaşmak isteyen araştırmacılar için hazırlanan yenilikçi bir arama motoru olduğunu söyleyen Doç. Dr. Aziz Fevzi Zambak, şu bilgileri veriyor: “Klasik arama motorları size aradığınız sözcük ya da sözcüklerin hangi makalelerde geçtiğini bulur. Belli ölçütleri kullanarak (alaka ve atıf alma gibi) bu makaleleri sıralı bir liste olarak karşınıza getirir. Bundan sonrası ise tamamen araştırmacıya kalmıştır.
Örneğin coronavirüs üzerine bir araştırma yapmak isteseniz, içinde coronavirüs geçen makalelerin sayısı 16.000’den fazladır. Bu kadar makaleyi kısa sürede okumak ve hangilerinden faydalanabileceğinizi anlamak çok zordur.
Carnap araştırmacılara aradıkları terim ile ilişkisi olan diğer terimleri, bu ilişkinin yoğunluğu ve alanı gibi ölçütleri kullanarak getirir. Buradaki temel anlayış farkı, medikal bilgiyi belli öğelere ayırarak, araştırmacıya bulmak istediği şeyi büyük bir bilgi okyanusu içerisinde istediği şekilde daraltmasını sağlayarak sunar.”
Carnap’ın yapay zeka algoritmaları ile araştırmacıların mevcut bilimsel araştırmaları değerlendirmesini önemli orandan kolaylaştırdığını dile getiren Doç. Dr. Zambak, “Örneğin Carnap üzerinden coronavirüs diye araştırırsanız içinde sadece coronavirüs geçen cümleleri değil coronavirüs ile eş anlamlı diğer terimleri de içeren sonuçları görürsünüz.
Bu sonuçlar sadece makale listeleri olarak değil, coronavirüsün en çok anlamsal ilişkiye girdikleri terimler üzerinden kullanıcıya sunulmaktadır. Böylece, araştırmacılar bu terimler listesine bakarak araştırmak istedikleri konuya dair hızlıca bir fikre sahip oluyor.
Ayrıca bu terimler listesinden istedikleri terimi seçerek coronavirüs ile bu terimin hangi bilgi bağlamında kullanıldığını da görebiliyorlar. Buna ek olarak, araştırmacılar bu terimler listesini alanına, yılına, yazarına ve dergisine göre filtreliyor” bilgisini veriyor.
Koronavirüs araştırmalarına özel arama motoru geliştirildi! yazısı kaynağı