Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
ALES 2020 hakkında bilinmesi gerekenler adlı yazımızı aşağıdaki gibi soru cevap şeklinde paylaştık.
İyi okumalar. Yararlı olmasını dileriz.
1.) ALES Hakkında
Açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan ALES lisansüstü eğitim başvurularında ve öğretim üyesi dışındaki akademik personel kadrolarına başvurularda gerekli olan bir sınav sistemidir.
ALES; ÖSYM tarafından yüksek lisans ve doktora eğitimi almak isteyen öğrencilere yönelik bir sınavdır. Sizin de yüksek lisans ve doktora eğitimi almak gibi bir hedefiniz varsa, 4 yıllık lisans mezunu ya da son sınıf öğrencisi olmanız gerekiyor. Yüksek lisansı tezli yapmak istiyorsanız ALES’ten en az 55 puan; lisans sonrası doğrudan doktora eğitimine başvurmak istiyorsanız da en az 80 puan almanız gerekiyor. Ancak ALES puanınızla yüksek lisansı tezsiz yapmayı düşünüyorsanız böyle bir kural yok.
2.)e-ALES Nedir ?
e-ALES, ÖSYM bünyesi altında bulunan sınav merkezlerinde elektronik ortamda düzenleniyor. Sınav merkezine, ÖSYM’nin sitesinden T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek ulaşabilirsiniz. Sorulacak sorular ve sınav süreleri arasında herhangi bir fark bulunmuyor. e-ALES’in tek farkı, dijital ortamda belirtilen sınav merkezlerinde yapılmasıdır.
3.)ALES’in İçeriği Hakkında Bilgiler
150 dakikadan oluşan bu sınav, 50 sorusu sözel ve 50 sorusu sayısal olmak üzere iki bölüme ayrılıyor. Burada öğrencileri en çok zorlayan şey ise zaman problemidir. Öğrenciler soru çözme pratiğini kaybettiği için süre konusunda sıkıntı çekebiliyor. Bu yüzden sınav öncesi zaman ile ilgili pratikler yaparak bu soruna çözüm bulabilirsiniz.
ALES Sözel Testi; cümlede, parçada ve sözcükte anlam; metin ve cümleyi tamamlama; düşünce gidişatını bozan kelimeyi bulma ve bütünlüğü koruma gibi başlıklar altında yer alan sorulardan oluşuyor. Bu kısımda, dil bilgisinin önemi kadar öğrencilerin sözel olarak akıl yürütmesini ölçmek amaçlanıyor.
ALES Sayısal Testi; matematiksel ilişkiler, işlemler, çoklu problemler ve geometri gibi konulardan oluşuyor. Bu kısımda ise öğrencilerin çözümleme, yorumlama, analiz etme ve sayısal olarak akıl yürütme gibi ileri düzey becerilerini ölçmek amaçlanıyor.
4.)ALES Puanı Geçerlilik Süresi
Sınavdan aldığınız puan, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir.
ALES’e birden fazla girdiğinizde, almış olduğunuz en yüksek puanı 5 yıl içerisinde istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
5.) ALES 2020 Sınav ve Başvuru Tarihleri
2020 senesi için sınav başvuru ve sınav tarihlerini aşağıda bulabilirsiniz.
6.) Sınava Nasıl Başvurulur?
Başvuru tarihleri içerisinde ÖSYM’nin kendi sitesine TC kimliğiniz ve sınav için almış olduğunuz şifre ile giriş yaptıktan sonra gerekli bilgileri girerek başvurunuzu yapabilirsiniz.
Sınav ücreti 130,00 TL olup; verilen süre içerisinde yatırmazsanız geç başvuruya girer ve 195,00 TL geç ödeme bedelini ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Başvuruyu yaptıktan sonra sınav ücretinizi yatırabilirsiniz, ödemeyi yaptıktan sonra başvurunuz onaylanacaktır. Ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için bankaya gitmek zorunda değilsiniz. ÖSYM’nin ödeme sitesine girip online başvurunuzu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
İnternet erişim şifresine, buradaki linkte bulunan merkezlerden size en uygun olan yeri seçerek ulaşabilirsiniz.
7.) Sınava Giderken Yanınızda Bulunması Gerekenler
Öncelikle ÖSYM’nin internet sitesinden sınava giriş belgenizin çıktısını almalısınız!
Bu belge üzerinde sınav yeri, saat, bina ve salon bilgileri bulunuyor. Belge üzerindeki fotoğrafınızın net olmasına özen göstermelisiniz.
Sınava girerken geçerli olan kimlik belgeleri: Nüfus Cüzdanı, pasaport ve sürücü belgesi.
8.) Puan Türlerine Göre Katkı Durumları
Matematik Soruları İçin Puan Katsayıları
Sayısal Bölümler : 0,75
Sözel Bölümler: 0,25
Eşit Ağırlık Bölümler: 0,50
Türkçe Soruları İçin Puan Katsayıları
SayısalBölümler : 0,25
Sözel Bölümler: 0,75
Eşit Ağırlık Bölümler: 0,50