Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır?

avatar

Bilgi Uzmanı

  • e0

    Mutlu

  • e0

    Eğlenmiş

  • e0

    Şaşırmış

  • e0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır?

Karayolları üzerinde en az iki aracın karıştığı; sonucunda ölümün yaşandığı, yaralanmanın gerçekleştiği veya araçların hasar aldığı talihsiz olaylara trafik kazası denilmektedir. Trafik kazasından sonra ise tarafların kazadan dolayı tazminat alacakları bulunmaktadır.

Trafik kazası tazminat alacaklarının hesaplanması ise kazanın hangi sonuç ile bittiğine göre değişmektedir. Örneğin sadece araçların hasar aldığı maddi hasarlı trafik kazalarında tazminat hesaplamasında bilirkişi raporu ve kazadaki kusur oranları önemlidir.

Yaralanmalı trafik kazalarında ise kazazedenin maluliyet (sakatlık) oranı, yaşı, maaşı ve haklılık oranı gibi daha fazla faktör etki etmektedir. Yaralanma ile sonuçlanan kazalarda kazazedenin iyileşme sürecini tamamlaması gerekmektedir. Sürecin tamamlanması ile birlikte kazazede uzman hekimlerin kontrolünden geçerek kazadan dolayı oluşan maluliyeti tespit edilmektedir.

Ölümü trafik kazalarında vefat edenin yakınlarının Destekten Yoksun Kalma Tazminatı hakkı bulunmaktadır. Ölümlü trafik kazası destekten yoksun kalma tazminatı hesaplamalarında tazminat miktarını etki eden faktörler diğer kaza sonuçlarından daha farklıdır. Tazminat miktarının belirlenmesinde vefat eden kazazedenin yanında çocuklarının ve eşinin de yaşları hesaplamaya dahil edilmektedir. Vefat ile sonuçlanan kazalarda yaş durumu hariç, kazazedenin kazada olan kusuru, kaza dönemdeki maaşı ve pasif çalışma yılı da önem arz etmektedir.

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama

Trafik kazalarından sonra tazminatın alınabilmesi için en az %25 haklılığın bulunması gerekmektedir. Örnek hesaplama ise;

Trafik kazası geçiren 17 yaşındaki öğrencinin %50 haklılığı ve %25 maluliyet bulunduğu varsayılırsa; toplam tazminat miktarı 876.529 TL tazminatı bulunmaktadır.

Trafik kazalarında ayrıca karşı tarafın kusurlu araç sürücüsünden ya da müteselsilen sorumlusu araç işleteninden veya ruhsat sahibinden de manevi tazminat alacağı bulunmaktadır. Manevi tazminat hesaplaması için herhangi bir formül veya program bulunmamaktadır. Hakimin kararına bağlı olan manevi tazminatı belirleyen faktöreler arasında; mağdurun yaşı, maaşı, maluliyet oranı, ekonomik durumu ve karşı tarafın ekonomik durumu yer almaktadır. Manevi tazminatta önemli olan taraflardan birini zenginleştirirken diğer tarafı fakirleştirmemelidir.

Trafik Kazası Sonrası Sigortadan Para Almak

Trafik sigortası Türkiye de zorunlu olarak bulundurulması gereken sigorta türüdür. Trafik sigortası, ruhsat sahibi dışında kaza sonucunda karşı tarafı veya üçüncü kişileri de güvence altına almaktadır.

Gerçekleşmiş bir trafik kazası sonrasında haklılık oranına göre sigorta şirketi tazminat ödemelerini gerçekleştirmektedir. Ancak bu ödemelerin yapılabilmesi için öncelikle kaza mağdurunun gerekli evrakları sigorta şirketine sunmalıdır. Sunulan evraklar arasında maluliyet raporu, kaza tespit tutanağı, sağlık evrakları gibi evraklar bulunmaktadır.

Trafik sigorta şirketlerinin yapacakları ödemeler teminat limitleri dahilinde olmak zorundadır. Teminat limitleri ise her yıl olarak güncellenmektedir. 2022 yılında trafik sigortasının kişi başına teminat limitleri 1.000.000 TL’ydi. Son güncellemeye göre 2023 yılı teminat limitleri insan taşımada kullanılan motorlu araçlarda trafik sigorta teminat limiti kişi başına 1.200.000 TL’dir.

İş Kazası Tazminat Hesaplama

İşçi, işverenin bir işini gerçekleştirirken veya iş yerinin tahsis ettiği araç ile seyahat halinde iken geçirdiği kazalara iş kazası denilmektedir. İşçinin ise bu kazadan dolayı tazminat hakkı bulunmaktadır. Ancak tazminatın alınabilmesi için önce birtakım işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

İşverenin iş kazası geçiren işçi adına bağlı bulunduğu SGK birimine iş kazası bildirimi yapmalıdır. Daha sonra işçi, kazadan dolayı aldığı yaralanmasının tespiti için devlet hastanelerinde bulunan sağlık kuruluna yönlendirilmektedir. Uzman hekimlerin eşliğinde gerekli muayeneler yapılmasının ardından işçinin meslekte kazanma gücü kayıp oranı belirlenmektedir.

İş kazası tazminat hesaplamasında meslekte kazanma gücü kayıp oranı ile birlikte işçinin yaşı, sigortalı çalıştığı gün sayısı, maaşı ve kusur oranı kullanılmaktadır.

https://cozumavukatlik.org/

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.