IPTV Nedir?

avatar

Kaan Kocoğlu

  • e0

    Mutlu

  • e0

    Eğlenmiş

  • e0

    Şaşırmış

  • e0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Teknolojinin geldiği noktayla birlikte birçok buluşun temel teknik özelliklerinin üstüne çok önemli eklemeler yapıldı. Hem yazılım hem de donanım seviyesi açısından boyut değiştiren icatların başında gelen televizyon, farklılaşan kullanıcı ihtiyaçlarını karşılaşma konusunda oldukça başarılı. İşleyiş şekli ve görüntü kalitesinde sınıf atlayan televizyonların toplum yapısı içerisindeki konumu da bir hayli ilginç.

Enformasyon çağında yaşayan ağ toplumlarının veri akışına hakim olma isteğinin bugünün vazgeçilemez bir unsuru olduğu düşünüldüğünde televizyon erişimine olan gereksinim çok daha anlamlı hâle geliyor. Toplumun tüm seviyelerinde yaşayan bir varlık olarak kabul gören televizyonlar, geleneksel haber alma anlayışının, dijital teknolojilere entegre olabilen en önemli temsilcisi.

Televizyonun, başta uydu yayınlarına alternatif sunabilme yoluyla, çalışma prensiplerinin geliştirilmesi insanları oldukça önemli bir sonuçla karşı karşıya bıraktı. Medyadaki dönüşümle birlikte yok olacağı ifade edilen televizyon, dijital yayıncılığın en işlevsel görüntüleme yöntemlerden biri hâline geldi. Bunun temel nedenini ise televizyonun dijital içeriklerin insanlara ulaştırılmasında üstlendiği rol üzerinden açıklamak mümkün.

Yüksek çözünürlük, kolay erişim, yerleşik kültürdeki pozisyon ve kendi içerisinde geçirdiği teknolojik gelişim süreçleri televizyonu demode kalmaktan kurtaran unsurlar olarak dikkat çekiyor. Burada yayınların sadece uydu üzerinden değil, internet bağlantısıyla çalışan IP TV aracılığıyla kullanıcılara ulaştırılmasının da önemli bir husus olduğunu vurgulamak gerekiyor.

TV’nin Tarihsel Gelişimi

Toplum üzerindeki etkisi bilim insanlarının çalışmalarına konu olan televizyon, John Logie Baird tarafından Birleşik Krallık sınırları içerisinde yer alan Hastings kasabasında 1923’te icat edildi. İlk televizyon örneğini lavabo ve çay tenekesini kullanarak oluşturan Baird, tarihte görüntüyü işlemeyi başaran ilk kişi olarak kabul ediliyor. İskoç bilim insanının buluşuna verdiği ilk isim Televisor’dı.

Daha sonra John Logie Baird, ürettiği cihazın projeksiyon lambasını daha yüksek kalitede görüntü elde etmek için bisküvi tenekesiyle kapladı. 1926’da ilk televizyon yayınını gerçekleştiren Baird, 1928’de ise icadını Kraliyet Enstitüsü’ne tanıtma imkânı buldu. Tarihler 1929’u gösterdiğindeyse BBC’nin desteğiyle ilk televizyon istasyonunu kuran mucit, yayınları devamlı hâle getirdi.

Konuya kayıtsız kalmayan Amerika Birleşik Devletleri’nde 1940’lardan itibaren renkli televizyon çalışmaları oldukça hız kazandı. 1950’lerde ABD’de ilk renkli televizyon satışa çıktı ancak cihazın yaygınlaşması için biraz zaman geçmesi gerekiyordu. Nitekim 1960’larda renkli televizyon Birleşik Devletler topraklarında geniş kitleler tarafından kullanılmaya başlandı. Teknolojideki gelişmelere paralel olarak televizyon da zaman içerisinde değişti.

Elektromanyetik dalga hâlinde yayılan görüntü ve seslerin, ekran ve hoparlöre sahip elektronik alıcılar yardımıyla işlenip aktarılmasını sağlayan haberleşme sistemine televizyon ismi veriliyor. Bir kitle iletişim aracı olan televizyon, elektronik cihaz sistemi olarak da ifade ediliyor. Cihaz anlık görüntü ve ses aktarımına, bir başka deyişle, canlı yayına da olanak sağlıyor.

IPTV Yayın Standartları

IP TV yayın standartlarını ele almadan önce IP TV’nin tanımını ve çalışma şeklini irdelemek gerekiyor. Keza hem teknik altyapı hem de yasal mevzuatlar dikkate alınarak oluşturulan standartları en doğru şekilde değerlendirmenin yolu IP TV kavramına hakim olmaktan geçiyor. IP TV (İnternet Protokolü Televizyonu) televizyon yayıncılığının internet kullanılarak iletilmesi şeklinde tanımlanıyor.

Bir başka deyişle IPTV, şifreli ve şifresiz kanalların IP paketlerine dönüştürülerek internet ortamı vasıtasıyla son kullanıcıya ulaştırılması olarak da tanımlanabilir. Kısacası IP TV dizi, film ve haber kanallarını uydudan iletmek yerine internet bağlantınız üzerinden aktarmayı tercih ediyor. IPTV’nin tarihteki ilk yayını ise ABD’de, ABC’nin World News Now programıyla gerçekleştirildi.

IPTV (Internet Protocol TV) uydu bağlantısı aracılığıyla sağlanan yayınlardan farklı standartlara sahip. Her şeyden önce çok iyi bir internet bağlantısına ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız. Zira televizyon kanalları tarafından yayılan sinyallerin dijital verilere dönüştürülmesi prensibiyle çalışan IPTV, internet bağlantısının kötü olduğu durumlarda yayının geç gelmesine neden olabilir.

İnternet bağlantısı üzerinden aktarılan verilerin size ulaşabilmesi için IPTV destekli uydu alıcınızınSmart TV özellikli televizyonunuzun ya da IPTV kullanımına olanak sağlayan dijital kutunuzun olması gerekiyor. İyi bir internet bağlantısıyla birlikte söz konusu gereksinimleri karşılayabiliyorsanız gönül rahatlığıyla IPTV kullanabilirsiniz. Öte yandan IPTV yayın standartlarını belirleyen yasal yükümlülükler de epey önemli.

Radyo Televizyon Üst Kurumu tarafından 17 Temmuz 2010’da Resmi Gazete’de yayımlanan IPTV Yayın, Lisans ve İzin Yönetmeliği’ni detaylı şekilde incelemeniz öneriliyor. Özellikle IPTV yayını yapmak istiyorsanız yayın lisans izni ve platform işletme iznine dair, standartları tayin eden tüm yükümlülükleri yerine getirmeniz gerekiyor.

IPTV Çeşitleri

IPTV çeşitleri üç ayrı grupta inceleniyor. İçerikleri ve yayın şekilleri açısından birbirinden ayrılan türler kullanıcı deneyimini işlevsel hâle getirmeyi başarıyor. Video on Demand(İsteğe bağlı video) sistemi herhangi bir güncel dizi, film ya da belgeseli ücretini ödeyerek izlemenizi sağlıyor. Sisteme BluTV, Netflix ve Apple TV gibi platformlar örnek gösterilebilir.

Zaman atlamalı IPTV adı da verilen, web tabanlı video oynatıcılar ikinci türü temsil ediyor. Bu türe BBC iPlayer’ı örnek göstermek mümkün. Sistemin en önemli özelliği kaçırdığınız bir yayını daha sonra izleme imkânı sunması. Üçüncü tür ise standart televizyon mantığının karşılığı olup canlı program ve kanalları izlemenizi mümkün kılan IPTV sistemi.

Öte yandan IPTV Pro gibi uygulamalar aracılığıyla TV yayınını akıllı cihazlarınızda da izleyebilirsiniz. Yine IPTV Telegramgüncel IPTV linkleri ve IPTV indir apk seçenekleriyle birçok farklı dijital aygıtla televizyon yayınızı eşleştirebilir ve keyifli bir izleme deneyimi yaşayabilirsiniz. Bu noktada yasal uygulamalara ve linklere yönelmeniz gerektiğini hatırlatmakta yarar var.

IPTV İzlemeniz İçin Neler Gerekli?

IPTV kurulumunun evinizde ya da iş yerinizde sorunsuz şekilde tamamlanabilmesi için bağlantı hızı yüksek bir internet altyapısına sahip olmanız gerekiyor. Sistem bağlantı üzerinden sinyalleri transfer edebilmek için IP TV desteği sağlayan kutulara ihtiyaç duyuyor. Ayrıca Smart TV özelliğine sahip olmayan televizyonlarda IPTV kullanmak imkânlar dahilinde değil.

Öte yandan kutunuzun ya da uydu alıcınızın ethernet kablo konusunda uyumlu olmasına özen göstermelisiniz. Dijital kutularda bağlantı esnasında altın uçlu kablo olarak tabir edilen ve yüksek hızda bağlantıya olanak tanıyan kablolar kullanılıyor. IP TV için anlaştığınız firma kanallara ulaşmanız ve aktivasyon işlemini gerçekleştirmeniz için size IP TV linkleri gönderiyor.

Linklere tıkladıktan sonra IPTV izlemeniz için gerekli son adımı da tamamlıyorsunuz. Bundan sonrası m308 uzantılı linklerin IPTV destekli kutuya aktarılmasıyla gerçekleştiriliyor. Söz konusu aktarımın başarıyla sonuçlanması için MAC adresine ihtiyacınız var. Kolayca öğrenebileceğiniz MAC adresi senkronizasyon işlevi görerek kurulumu tamamlamanızı sağlıyor.

IPTV Yasal mı?

IPTV yasal mı 2020 yılının bilişim teknolojileriyle ilgili en çok sorulan soruları arasında yer alıyor. “IP TV yasal mı?” sorusuna cevap verirken belirli mevzuat sınırlarına dikkat etmek gerekiyor. Örneğin başlı başına IPTV kullanmak suç unsuru teşkil etmezken IPTV kullanarak illegal yayın yapmak ve bu yayınları izlemek suç olarak kabul ediliyor.

Söz konusu sorunun cevabı kullandığınız IPTV’nin içerdiği yayınlar üzerinden şekilleniyor. IPTV üzerinden, yayıncının rızası dahilinde, herkesin erişimine açık kanalları izlemenin bir suç olmadığı belirtiliyor. Türkiye’de Türk Telekom’un hizmete sunduğu Tivibu ve bir Turkcell servisi olan Turkcell TV+ yasal IPTV’lere gösterilebilecek örnekler arasında öne çıkıyor.

Yasal yollardan IPTV izleyen bir kullanıcıysanız tarafınıza cezai bir yaptırım uygulanması söz konusu değil. Fakat IPTV izleyenlere ceza başlığı illegal yolları tercih edenler için 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya para cezası içeriyor. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre söz konusu eylem karşılıksız yararlanma suçu olarak tanımlanıyor.

Yasal olmayan yollarla IPTV yayını yapan kişi ve kurumlar ise son kullanıcıya oranla daha ağır cezalara çarptırılıyor. Yayın yapanlara, karşılıksız yararlanma suçuna ek olarak, mevzuata aykırı pazarlama nedeniyle 69.086 ₺ idari para ve yayın durdurma cezası veriliyor.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.