Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Belge yönetimi, belgenin oluşma ve takip eden aşamalardaki işlemlerin kontrol altına alınması, belli bir sistemi içerisinde sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamanın yoludur.
İş etkinlikleri sırasında kurum tarafından üretilen ya da sağlanan doküman araçlarıdır.
Ya da örgütsel işlemler için gerekli olan ve tekrar üretilebilen enformasyon aracıdır.
Yazışmalarda yazının hazırlanması, dağıtımı ve kullanımı, kaydı, dosya ve arşivleme ile ilgili işlemler ve bütün bir sürecin zaman-maliyet-emek verimliliğini sağlamak amaçlanır.
Bu amaçla kullanılacak tekniği belirlemek ve gerekiyorsa geliştirmek de yazışmalarla ilgili belge yönetiminin başarısını artıracaktır.
Önceden hazırlanmış ve içerisinde bazı sorular ve cevaplandırılması için boşluklar bırakılan yöntemde çoğu zaman karar verme ve işlemi tamamlamaya yarayan belgelerdir. Form yönetiminde en önemli husus standardizasyonun sağlanmasıdır.
Örgüt içi ilişkilerde emir konuta zincirindekullanılan talimatlar, yazılı belgelerdir. Yöneticiler bazı durumlarda astlarına iletmek isterikleri emirleri talimatlarla iletirler.
Sözlü iletildiğinde yapılan işlerde yaşanacak olumsuzluklarda sorumlu veya sorumluların belirlenmesi mümkün olmayacağından genellikle yazılı talep edilmelidir.
Genellikle örgüt yönetiminin çeşitli kademelerinde alınacak kararlar için gereklidir.
Raporlar herhangi bir konu ile ilgili hazırlanmış, karar vermeye yetecek detaylı bilgiler içerir. Raporların yönetime zamanında ve iyi hazırlanmış bir şekilde ulaşması örgüt için önemli bazı kararların alınabilmesini olanaklı kılar.
Belge yönetimi disiplini, belgelerin bir canlı gibi değişik evreleri olan bir yaşam döngüsüne sahip olduğunu kabul etmektedir. Belgelerin üretimiyle başlayan ve uzun bir müddet arşivlenmek amacıyla yeniden düzenlenmesiyle nihayetlenen bu sürece, “belgenin yaşam evresi” ya da “belgenin yaşam döngüsü” denir
Belgelerin üretimi, organizasyonu, korunması, kullanımı erişimi ve düzenlenmesinde ekonomi ve verimlilik sağlamak için oluşturulan bir programın uygulanmasıdır.
Kurumlarda belge yönetimi, kurumsal hiyerarşi ve bu hiyerarşi içerisindeki yönetim birimleri ile yakın bir ilişki içerisindedir.
Belge yönetimi organizasyonun tamamı tarafından kullanılan bir programdır.
Belge yönetimi sırasında kurumlardaki tüm birimler birbirleriyle iletişim halindedir ve birbirlerinden bağımsız hareket etmemektedirler.
Belgelerin elektronik ortamda üretilmesi, işlenmesi, depolanması ve erişimi anlamına gelmektedir. Elektronik Belge Yönetimi EBYS Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız.