Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
BBY Bölümü (Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü) 4(dört) yıllık lisans bölümü olup Derslerimiz Fen-Edebiyat fakültesinde işlenmektedir.
BBY bölümünün ne olduğundan bahsedelim. BBY bölümü yani bilgi ve belge yönetimi bölümü Arşivcilik, Kütüphanecilik ve Dokümantasyon Bölümlerinin bir araya gelmesinden oluşan bir bölümdür. Bilgi ve belge yönetmi bölümü ilk olarak Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü adı altında kurulmuştur. (Diğer bilgi ve belge yönetimi bölümlerini görmek için tıklayın.)
Bilgiye ihtiyaç duyan bireylerin, ihtiyaçlarını karşılamak için, kütüphane, bilgi merkezi, arşiv vb. kurumların sahip olduğu. (kitaplar, süreli yayınlar yani dergiler. görsel-işitsel materyalerl, nadir eserler, özel koleksiyonlar, gazete vb.) materyallerin bilgi ihtiyacını gidermek isteyen bireylere ulaştırmak için, kayıt altına alma, sınıflama, kataloglama, bilgiyi düzenleme, koruma, kontrol altına alma. Bu bilgilerin bir otomasyon üzerinde kullanıcıların erişimine sunma gibi hizmetler veren bir bilim dalıdır. Bunun yani sıra dünyanın en büyük yazma eserine sahip olan ülkemizde bu eserleri okuyacak elektoronik ortama kaydedecek ve kullanıcıların erişmine açacak bilgi profesyonelleri diğer bir adıyala bilgi uzmanları yetiştirir. Bilgi ve belge yönetimi bölümü, bilginin gelişmesine katkı sağlayacak, bilgiyi kullanıcıların erişime ve kullanıcıların ihtiyaç duyması durumunda ihtiyaçlarını karşılayacak bilgiyi kullanıcıya sunma yani danışa hizmeti verme gibi hizmetler verir.
Bölümümüz, gelişen bilgi iletişim teknolojilerine de ayak uydurarak, var olan bilgiyi dijital ortama aktarma dijital ortamda düzenleme, kategorize etme gibi işlemleri yapacak dijital arşiv uzmanları yetiştirir.
-Eğer kitapların arasında olan ve kitap okumayı seven,
-Analitik düşünebilen,
-İnsan ilişkileri kuvvetli.
-Osmanlıca’ya (eski türkçe) meraklı olan ya da okuyabileceğine inanan,
-Yazma eserler ve arşiv kayıtlarına meraklı olan.
-Bilgisayar bilimine meraklı,
-Yazılı ve sözlü iletişim becerileri gelişmiş,
-En önemlisi insanlara yardım etmeyi seviyorsanız bilgi ve belge yönetimi bölümü tam size göre.
Bilgi ve belge yönetimi bölümünde, Dewey, Marc, LC, kapsamında kataloglama dersleri, basılı materyaler, süreli yayınların. (dergiler) kataloglanması sınıflanma gibi teknik hizmetler. Kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılmak için danışma ve, elektronik veri tabanları hizmeti, elektronik belge yönetim sistemi, gibi temel dersler alacaksınız. Bilgisayar bilimleri kapsamında temel düzeyde veri tabanı, web tasarım dersleri göreceksiniz. Dünyanın en büyük arşiv kayıtlarına sahip olan ülkemizde bu arşivleri çevirmek için Osmanlıca dersini görecek ve bu kayıtları bilgisayar sistemine girilmesi için EBYS öğrenceksiniz.
Kitap, süreli yayın, arşiv belgesi, harita, slayd, sesli/görüntülü kaset, müzik notası, CD-ROM, DVD veya başka formlardaki bilgi kaynakları. İnsanlığın kayda geçmiş tüm bilgi birikimlerini içerdikleri ve onları kuşaktan kuşağa aktarmak ve bilgiye ihtiyaç duyan insanlara bu materyalleri erişime sunmayı amaçlar.
Kütüphaneler, arşivler, dokümantasyon ve enformasyon merkezlerinin tümünü içine alan bilgi merkezlerini yönetebilecek. Bilgi ve iletişim teknolojilerini yoğun olarak kullanabilecek. bilgi erişim yöntem ve tekniklerini her düzeyden bireye öğretebilecek. Ayrıca bilgi uzmanı bilgi bilimin düzenleme ve erişimle ilgili alanlarını iş ve yönetim yaklaşımıyla değerlendirebilecek uzmanlar olmayı amaçlamalıdır.
Bölüm mezunu bilgi ve belge uzmanları, endüstri ve ticari işletmeler ile bilgi merkezleri başta olmak üzere arşiv ve belge yönetimi birimlerinde. Kültür Bakanlığı ve üniversitelere bağlı. halk, çocuk, milli, gezici ve üniversite kütüphane ve araştırma merkezlerinde, dokümantasyon merkezlerinde, kamu kuruluşlarında, belediyelerde, medya kuruluşlarında,
Devlet arşivlerinde, tapu kadastro kurumlarında KPSS puanı ile Arşiv uzmanı olarak çalışabilirsiniz.
Web sayfası tasarımı ve düzenlenmesi, kurumların veri tabanı birimlerinde, basılı ve/veya elektronik ortamda dizinleme. öz hazırlama hizmeti sunan ya da bu hizmetlerin dağıtımı işlevini gerçekleştiren kuruluşlarda. (örn. EBSCO, IEEE, E-Book Centrol, Elsevier, YORDAM Bilgi Teknolojileri gibi bilgi merkezlerine veri tabanı olanaklarını sunan özel kuruluşlarda), bilgisayar yazılım şirketlerinde, kurum ve kuruluşların Ar-Ge birimlerinde çalışma olanağı bulabilmektedir.
Bu çalışma ortamlarının veya yapılan işin türüne göre aldıkları unvanlar veya kadrolar arasında; kütüphaneci. bilgi uzmanı, arşiv memuru, bilgisayar işletmeni, arşivist, dokümantalist, akademik uzman, sistem analisti, halkla ilişkiler ve pazarlama elemanı. web tasarımcısı gibileri yer almaktadır. Mezunlar ayrıca, çeşitli kademelerde yönetici olarak da görev yapabilmektedirler.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ ve BELGE YÖNETİMİ Bölümü hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLGİ ve BELGE YÖNETİMİ Bölümü hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ ve BELGE YÖNETİMİ Bölümü hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİ ve BELGE YÖNETİMİ Bölümü hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BİLGİ ve BELGE YÖNETİMİ Bölümü hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ BİLGİ ve BELGE YÖNETİMİ Bölümü hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
Bilgi ve Belge Yönetimi Nedir, Bilgi ve Belge Yönetimi Ne İş Yapar, Bilgi ve Belge Yönetimi Maaşları, Bilgi ve Belge Yönetimi. İş İmkanları, Bilgi ve Belge Yönetimi İş Çalışma Alanları. Bilgi ve Belge Yönetimi Mesleği Hakkında Bilgiler. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünün Geleceği. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Tercih Edilir mi. Bilgi ve Belge Yönetimi Tanıtımı, Bilgi ve Belge Yönetimi Kazanç Durumu ve İş Olanakları, Meslek Rehberi, Bilgi ve Belge Yönetimi Mezunları Ne İş Yaparlar .Bilgi ve Belge Yönetimi Mezun Olduktan Sonra İş İmkanı Nerede Çalışırlar, Bilgi ve Belge Yönetimi İş Bulma Durum
bu bölümü okumayı çok istiyorum ama karasızım. sizce geleceği nasıl