BBY Bölümü Okunacak Kitaplar Listesi Kısım-2

avatar

Bilgi Uzmanı

  • e0

    Mutlu

  • e0

    Eğlenmiş

  • e0

    Şaşırmış

  • e0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

bilgi ve belge yönetimi okunacak kitaplar

BBY Bölümü Okunacak Kitaplar Listesi Kısım-2

Bilgi ve belge yönetimi (BBY) bölümü kapsamında çıkmış kitapların listesini paylaştığımız serinin 2. Kısmını siz değerli okuyucularımıza sunarız.

Serilerimiz 10 kitap şeklinde olacak ve 3 gün arayla ekleme yapılacaktır.

Bilgi Kuramı ve Bilgi Yönetimi

Prof. Dr. Özgür Külcü

Bilgi, Platon’un idealar üzerine kurduğu kuramdan, modern kurumlarda entelektüel kapital olarak kabul edilişine yaşamın temel dinamiği olmaya devam ediyor. Düşünsel bilgiden bilimsel bilgiye olanı anlama çabalarının ürünü olan bilgi, doğal akışa karşı gelişen ve hatta onu dönüştürebilen temel enerji kaynağı olarak görülebilir. Bu kaynağı doğru yönetmeyi amaçlayan bilgi ve belge yönetimi alanın da elbette bilgi üzerine söyleyecekleri vardır. Hazırlanan bu kitap kapsamında bilgi hem felsefe alanı, hem tarihi, iktisadi, toplumsal ve teknik bir olgu ve hem de üzerine hizmetler geliştirilen disiplin olarak değerlendirilmektedir. Tarih boyunca belgelenmiş bilgi güvenilir kabul edilmiştir. Kanıt olarak belgeler savaşlar için politik silah, barış için mukavele, işgal için gerekçe olurken, birey ve toplum hayatının varlığının bir delili ve sürekliliğinin teminatı olagelmiştir. Günümüzde bilgi kuramları daha çok sosyal fayda ve kurumsal değer üzerine odaklanmaktadır. Kitap geçmişten günümüze değişen koşullarda bilgi ve bilgi hizmetlerinin serüvenini ele almaktadır. Bilginin serüveni bir yönüyle uygarlığın serüvenidir. Kendimizi ve doğayı anlama arayışı bizi bilgiyle buluşturdu. Bilgi birikimimiz toplumsal ve iktisadi yapımızın temellerini oluşturdu. Kurumsallaşarak büyüdük ve teknolojiyle geliştik. Sınırları önceden tanımlanmış, doğru, güvenilir ve erişilebilir bilgi ilerleme için en temel besin kaynağımızdı. Bilgi ve belge yönetimi bir disiplin olarak bilginin hallerini inceleyerek doğru beslenmenin yollarını aramaya devam ediyor.

Yeni Teknolojiler Işığında Bilgi ve Belge Yönetimi

Editör: Huriye Çolak , Işıl İlknur Sert

Bilgi ve Belge Yönetimi alanında deneyimli isimleri bir araya getiren bu çalışma ile geçmiş yılların ve günümüzün teknolojik gelişmeleri ışığında bir perspektif sunulmaktadır. Yeni teknolojik araçlar ile bambaşka bir kimliğe bürünen Bilgi ve Belge Yönetimi, gerek akademik araştırmaların gerekse çeşitli bilgi ve belge merkezlerindeki değişik uygulamaların etkisiyle hızla gelişmektedir.

Bireysel araştırma ve okuma alışkanlığı, konuyla ilgili tarihsel yaklaşım, bilgi ve belge merkezi çeşitlerinde yaşanan gelişmeler ve dünyadan örnekleri kapsayan bu kitapta bilgiyi arama ve bulma yolları üzerine değişik bakış açıları bulacaksınız.

Kurumsal Bilgi ve Belge Yönetimi

Niyazi Çiçek

Organizasyonlar fonksiyonlarını yürütürken bilgi ve belge üretir. Rapor, ödeme emri, meclis kararı gibi türleri bulunan belgeler, üretildiği kurumun kendi öz kaynakları olup tek, otantik ve o kuruma özgüdür. Önceleri arşiv malzemesi olarak görülen belgeler, gerek Bilgi Edinme Kanunu uygulamaları ve gerekse Elektronik Belge Yönetimi Sistemlerinin kurulması için daha da önemli hale gelmiştir. Bilgi edinme özgürlüğü kapsamında gelece taleğleri karşılayıp, karar mekanizmalarının bilgi ihtiyacına cevap verebilmek içib kurumsal bilgi ve belgelerin erişilebilir halde tutulması gerekir.

Bunun gerçekleştirilmesi ise sistem anlayışı içerisinde geliştirilecek bir belge yönetimi bakış açısıyla mümkündür. Bu kitap belediye, üniversite, bakanlık veya özel bir işletmede güncel belgelerin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda temel kavramları açıklamakta, doğru strateji geliştirmek için etkili uygulama teknikleri sunmaktadır.

Süreli Yayınların Yönetimi

Hülya Dilek Kayaoğlu

İçindekiler

  • Süreli Yayınların Yapısal Özellikleri
  • Süreli Yayınların Genel Çizgileriyle Tarihsel Gelişimi
  • Süreli Yayınların Kütüphane İçinde Örgütlenmesi
  • Süreli Yayınların Seçimi
  • Sağlama Yolları
  • Satın Alma Süreci
  • Niteleyici Kataloglama
  • Yerleştirme ve Yararlandırma

Türkiye’de Tıp Kütüphaneleri-Elektronik Süreli Yayın Hizmetlerinin Yönetimi

Huriye Çolaklar

Günümüzde bilim, bilgisayar, iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve internet kütüphaneleri, bilgi-belge merkezlerini ve onların kaynaklarını büyük ölçüde etkilemektedir. Bilgi kaynakları arasında süreli yayınlar, özellikle bilimsel dergiler güncel ve bilimsel bilginin hızlı bir şekilde elde edilmesinde en önemli kaynaklardır. Türkiye’de özellikle üniversitelerde uygulanan akademik ilerleme ve kadro atamalarındaki değişiklikler bilimsel dergilerin, elektronik dergilerin ve atıf veri tabanlarının kullanımını arttırmıştır. Dinamik bir yapıya sahip olan sağlık bilimleri ve tıp alanında da elektronik süreli yayınlar, bilimsel bilgiye hızlı, doğru ve güncel bir şekilde erişmeyi sağlarlar. Tıp kütüphanelerinde özellikle elektronik dergiler ve elektronik veri tabanları en sıklıkla kullanılan kaynaklar arasındadır. Bundan dolayı elektronik süreli yayınların yönetimi ve elektronik dergilere bağlı olarak sunulan bilgi hizmetleri tıp kütüphanelerinde oldukça önemlidir. Tıp ve sağlık bilimleri kütüphanelerinde verilmekte olan bilgi hizmetlerinde, kullanıcı tarafından aranan bilginin büyük bir kısmını bu kaynaklardan elde edilmektedir. Dolayısıyla bu kitapta “elektronik süreli yayın hizmetleri yönetiminin” önemli ölçüde eğitim-öğretimi, bilimsel araştırmayı ve klinik çalışmalarını etkilediği anlatılmıştır.

Türkiye’de Özel Arşiv Türü Olarak Bilet Efemeraları

Yasin ŞEŞEN

Dünyada teknoloji ilerledikçe tüm sektörlerde, sürekli değişimler, dönüşümler ve gelişmeler yaşanmaktadır. Bu değişimlerden arşivler de etkilenmektedir. Arşivler yeni teknolojiler ve materyal türleriyle sürekli gelişmektedir. Efemera, bu gelişime yardımcı olan materyal türlerinden birisidir. Bu çalışmada; ‘Türkiye’de Bilet Efemerası örneğinde; biletlerin özellikleri, gelişimleri, meslek içi ve/veya meslek dışı alanlardaki etkileri üzerinde durulmuştur. Üzerinde fazla akademik çalışma olmayan ‘bilet efemerası’ konusuna katkı sağlamak, çalışmanın başlıca amaçlarından birisidir. Biletlerin, efemera ile olan bağı detaylı şekilde incelenmiştir. Yurt dışı örnekleri de göz önüne alınarak efemeranın tarihsel gelişimi anlatılmıştır. Son olarak çalışma, var olan sistemi düzenleyici mahiyette öneriler ile bitirilmiştir.

Yazma Eserlerin Bibliyografik Denetimi

Fatih Rukancı 

Hakan Anameriç

Doç. Dr. Kemal Tuzcu

Türkiye Cumhuriyeti, özellikle Osmanlı Devleti’nden devraldığı kültürel mirası koruma ve gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğunu üstlenmek zorundadır. Bu kültürel mirasın önemli bir bölümünü de yazma ve nadir eserler oluşturmaktadır. Sahip olduğumuz, kayıt altına alınabilmiş çeşitli konu ve türde yaklaşık 500.000 yazma eser bugüne kadar yapılmış bibliyografik denetim faaliyetleriyle en azından denetim altına alınmaya çalışılmıştır.

Belge Yönetimi ve Arşiv Terimleri Sözlüğü

H. Sekine Karakaş 

Fatih Rukancı 

Hakan Anameriç

Uluslararası Perspektiften Özel Arşivler (Ücretsiz İndir)

Hakan Anameriç

Bilgi Toplumu ve Üniversiteler

Kadri YAMAÇ

Yirmi birinci yüzyıl, üniversiteleri yeniden şekillendiriyor. Ekonomik ve sosyal etkenler 1980’lerden bu yana geleneksel üniversiteyi zorlamaktadır. Yeni eğitim modellerinden, sanal üniversitelere ve giderek artan uluslararasılaşmaya kadar pek çok alanda, üniversiteler bilgi toplumu olarak tarif edilen yeni paradigmayla gerilimli bir ilişki içine girdiler.

Bilginin üretim girdisi olmasıyla birlikte, bilgiye yüklenen anlam değişmekte ve bilginin işlevsel olması gibi bir zorunluluğun dayatılması tüm üniversite yerleşkelerinde duyumsanmaktadır. Bu koşullar, insan unsuru göz önüne alındığında, bireyin tüm yetenekleriyle toplumsal bir varlık olduğu, bu yeteneklerin geliştirilmesi ve bunun da öğrenciye kültürün verilmesiyle mümkün olacağı gerçeğini ortadan kaldırılmaz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.