BBY Bölümü Okunacak Kitaplar Listesi Kısım-1

avatar

Bilgi Uzmanı

  • e0

    Mutlu

  • e0

    Eğlenmiş

  • e0

    Şaşırmış

  • e0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Okunacak Kitaplar

Bilgi ve belge yönetimi (BBY) bölümü kapsamında çıkmış kitapların listesini paylaştığımız serinin 1. Kısmını siz değerli okuyucularımıza sunarız.

Serilerimiz 10 kitap şeklinde olacak ve 3 gün arayla ekleme yapılacaktır.

Kültürel Bellek Kurumlarında Dijitalleştirme ve Dijital Koruma Politikaları

Tolga Çakmak

Bu kitapta bellek kurumlarının dijitalleştirme ve dijital koruma uygulamalarına yönelik konular alanyazında ki çalışmalar odağında anlatılmaktadır. Kitapta ayrıca Türkiye’deki bellek kurumlarının dermelerindeki kültürel miras ürünlerinin dijitalleştirilmesi ve dijital ortamda korunmasıyla ilgili unsurlara yönelik bir model önerisi ele alınmaktadır. Son bölümde ise bellek kurumlarının dijitalleştirme ve dijital koruma uygulamaları için uyarlayabilecekleri ve bir politika belgesi haline getirerek yararlanabilecekleri temel ilkelere yer verilmektedir.

Dosya ve Arşiv Yönetimi

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Altınöz

Belge yönetimi geleneksel anlamda mekanik yöntemlerle yapılırken, günümüz otomasyon sistemlerinin gelişimi ve örgütlerin “sanallaşması” çağdaş örgütlerde evrak yönetiminin de sanal ortamlarda yürütülebilmesine olanak sağlamıştır.

Sanal dosyalama ve arşivleme yöntemleri, bazı yasal yükümlülüklerin belge yönetiminin formel ve somut biçimde yürütülmesini zorunlu kılmasının dışında, çağdaş arşiv yönetimi anlamında yaygın olarak kullanılabilmektedir. Elinizdeki eser sanal veya somut olmak üzere, evrakın ortaya çıkmasından, dosyalama biçim ve arşivleme sistem seçimine kadar geçen aşamaları detaylıca ortaya koymaktadır.

Bilgi ve Belge Yönetimi

Bülent Yılmaz (Yayına Hazırlayan),

Turgay Baş (Yayına Hazırlayan),

Semanur Öztemiz (Yayına Hazırlayan),

Meltem Dişli (Yayına Hazırlayan)

Kuram (teori) kavramı Yunanca “görmek” anlamına gelmektedir; bilmek, kavramak, anlamak olarak da düşünülebilir. Kuram kavramlarla uğraşır, onları üretir ve onlarla ilerler, konuşur. Evrene, dünyaya, topluma ve insana dair gerçeği bilmemizi/kavramamızı sağlayan, bunun için kavramlar üreten bir alandır kuram. Bilgi ve belge yönetimi alanında nereye doğru gittiğimizi anlamak, geleceği görmek, bu alanın gerçeğini kavramak ancak kuramsal yaklaşımlarla olanaklıdır.

Hele bir uygulama alanı olarak teknolojinin alanımızdaki ağırlığı ve deyim yerindeyse, “meydan okumaları” bu denli artmışken kuram bir o kadar gerekli, önemli ve değerli görünmektedir. Kuram teknoloji içinde ya da ona göre konumlandırıyor gibi. “Bu alanın ve mesleğin yok olacağına” dair “rivayetleri” içerecek noktalara ulaşan bu meydan okumaya yanıt yine kuram ile verilmelidir. Bu yayının temel gerekçesi bu meydan okumalara küçük de olsa bir yanıt verme çabasıdır. Kuram bir bilgi alanının/disiplinin içeriği ve temeli anlamına gelir. Kuramı zayıf bir alanın temeli ve içeriği zayıf demektir. Kuramsal zayıflama ve geriye gidiş o alanın ve dolayısıyla uygulamanın da geriye gidişine neden olur. Bu yayın, alanımızda kuramsal geriye gidiş ve zayıflamaya karşı küçük bir çabadır.

Bilgi – Belge Merkezlerinde Yönetim ve Organizasyon

Asiye Kakırman Yıldız

Bu kitapta, hepsi bir bilgi-belge merkezinde çalışan / yöneticilik yapan / eğitim veren yazarların hazırladığı 8 çalışma yer almaktadır. Yönetim ve organizasyon işinin evrensel olması, her kurum için farklı uygulamalara sahne olması kitabın Türkçe ve İngilizce yazılardan oluşması fikrini doğurdu ve Avustralya’dan, Sırbistan’dan, Polonya’dan, Brezilya’dan ve Kanada’dan Türkiye’ye uzanan bir çalışma ortaya çıktı. İsimleri teşekkür kısmında ayrıca geçecek olan yazarlar kendi kurumlarındaki uygulamalardan bahsederek tecrübelerini aktarmış ve karar verme mekanizmasındaki bütün bilgi-belge merkezi çalışanlarına birer kaynak olmayı amaçlamıştır.

Kitapta, bilgi-belge merkezlerinde yaşanan sorunları ele almak ya da kurumların uygulamalarını paylaşmak amacıyla “Değişim Yönetimi, Kalite Yönetimi, Etkili Yönetim Teknikleri ve Mekân Tasarımları” konularına yer verilmiştir.

Konu Başlıkları

21. Y.Y. Bilgi Çağındaki Odaklı Kurumlar
Change By ChoiceBy Decree
Sağlık Bilimleri Kütüphane Hizmetlerinde Kalite Yönetimi: Bir Uygulama Çalışması
Methods of Effective Management of Library Action
Kütüphanelerde Çevrimiçi Mekanın Fiziksel Mekanın Yerine Geçmesi: Çevrimiçi Kullanımın Kütüphane Mekan Tasarımı Üzerindeki Etkisi
An Optimization Approach to Change Management In Academic Libraries With an Empirical Application In Rio de Janeiro, Brazil
Cumhuriyet Sonrası Türk Kütüphaneciliğinde Değişim Yönetimi Çalışmaları
Changing The Way Employees Collaborate: How to Implement Enterprise 2.0 In a Library?

Bir Kütüphanenin Hikâyesi

Phyllis Lepom Erdoğan

Kitapta, öncelikle, Türk yükseköğretiminin Cumhuriyet dönemindeki gelişmesi ışığında Bilkent Üniversitesinin ve kütüphanesinin kuruluş öyküleri kısaca anlatılmıştır. Ardından, kütüphanelerin klasik unsurları olan bina, koleksiyon (ile bütçe) ve hizmetler, personel ve okuyucu, Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi açısından ayrı ayrı ele alınmıştır. Ayrıca, Bilkent Kütüphanesinin başlattığı ve Türk kütüphaneciliği için yeni olan bazı uygulamalar da değerlendirilmiştir. Bilkent kütüphanecilerinin yurt içindeki ve yurt dışındaki mesleki faaliyetleri ve kütüphanenin kurumsal üyelikleri sıralanmıştır. Daha sonra, “sosyal etkinlikler” adı altında personel ilişkilerinden örnekler sunulmuştur. Son olarak, Kütüphanenin üniversite içindeki yeri tartışılmıştır.

Kütüphane Kaynak ve Hizmetlerini Pazarlama

Zuzana Helinsky

Bu kitap, ağır akademik dilden uzak, başta bilgi ve belge uzmanları olmak üzere, pazarlamayla ilgilenenlere yönelik olarak hazırlanmış pratik bilgiler ve örnekler içeren rehber bir kaynaktır.
Gelişen bilgi teknolojileri sayesinde araştırmacılar, akademisyenler, öğrenciler ve meraklılar kütüphanelerin sunduğu hizmetlerden yararlanmak için artık kütüphaneye gelmek zorunda değiller. Bilgi teknolojileri, onları kütüphane kullanma alışkanlığından uzaklaştırıyor, çoğu zaman onlar için düzenlenen etkinliklere ve eğitimlere gelmiyorlar. Hatta bazı durumlarda bu kaynakları sağlayanın kütüphane olduğundan bile habersiz olabiliyorlar. Bilgi hizmeti ve kaynaklarının tanıtılması ve kullandırılması, yani teknik anlamıyla bilgi hizmetlerinin pazarlanması gerekiyor. Peki bunu bilgi ve belge uzmanları nasıl yapacak? Mutlaka her kütüphanenin bu konuda kendi yöntemleri, deneyimleri vardır ama bunu bir de uzmanından öğrenmekte yarar var. Bu kitabın yazarı Zuzana Helinsky pazarlama konusunda uzman bir bilgi ve belge uzmanıdır ve bu konuda uluslararası seminerler vermekte, bilgi merkezlerine danışmanlık yapmaktadır.

Bilgi Yönetimi

Prof. Dr. Cevat Celep

Bu kitapta, özellikle örgütlerin önemli kaynaklarından birisi olan bilgiyi elde etme, örgüt ortamında bilgiyi paylaşma kültürünü yaratma yolları incelenmektedir. Bilgiyi üreten, içerisinde barındıran ve çevresine yayan en temel eğitim kurumu okullar olduğuna göre, bilgi yönetim süreci de okullarımıza hızlı bir biçimde entegre edilmek durumundadır.

Ulusal Bilgi Politikaları ve Bilgi Merkezleri

Fatih Canata

İnsanlığın tarihi gelişim süreci içinde bilgiyle olan ilişkisi aynı zamanda bilgiyi koruma, depolama ve kullanma gereksiniminin karşılanacağı kütüphane, arşiv ve bilgi merkezlerinin doğmasına da olanak sağlamıştır. Toplumsal hafızanın bir çıktısı olan bilgi, ekonomik kalkınma için gerekli olan bir kaynaktır. Bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı hedefleyen ülkelerin bilginin üretilmesi, kaydedilmesi ve bu bilgiden katma değer elde etmesi için belirli politikalara ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaçtan hareketle birçok gelişmiş ülke bu politikaları üretmiş ve ekonomik kalkınmada birer rehber olarak kullanmış. Bu politikalar “Ulusal Bilgi Politikaları”dır.

Bu çalışmada bilgi ve bilgi politikalarına ilişkin kavramlar, uluslararası bilgi politikaları, Türkiye’deki kütüphane raporları, kalkınma, bilim ve teknoloji planları incelenmiş. Çalışma sonucunda, Türkiye’nin ulusal bir bilgi politikasına duyduğu ihtiyaç vurgulanmış ve bu hedefe varmak için öneriler sunulmuş.

Özel Arşivlerde Teori ve Uygulama

Tuba Karatepe (Derleyen)

Elif Yılmaz Şentürk (Derleyen)

Varol Saydam (Derleyen)

Bilgi ve belge yönetimi; her gün zenginleşen, yenilenen, sınırları çok geniş ve çalışması çok keyifli bir alan. Lisans öğretiminden sonra mesleğe atılanlar, zaman içinde bilgilerini arttırarak, daha önce karşılaşmadıkları sorunlara yeni çözümler buluyor, yeni yöntemlerle yenilikçi hizmetler geliştiriyorlar.

Bu kitap, konunun teorik yönleriyle birlikte, iyi uygulamaların, hem literatürde hem de öğretim programlarında daha fazla yer almasının çok faydalı olacağı inancıyla planlanan bir dizinin ilk kitabı olarak hazırlanmış.

Üniversite Kütüphanelerinde Toplam Kalite Yönetimi

Yasin Şeşen

Dünya genelinde ve ülkemizde tüm sektörlerde her geçen gün değişimler, dönüşümler ve gelişmeler yaşanmaktadır. Bu değişimlerden her meslek alanı gibi, kütüphaneler de etkilenmektedir.

Hizmet üreten işletmeler olan kütüphanelerin de sağladıkları hizmetlerin kalitesinin belirlenmesi ve iyileştirilebilmesi için, somut ve kalıcı değerlerle hizmet kalitelerinin ölçülmesi gerekmektedir. Kütüphanelerin kullanıcı odaklı olarak hizmetlerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi, kaliteye dayalı performanslarının değerlendirilmesinde de gereklidir.

Öğrencilerine, idari personeline, akademik personeline, kurum içi ve/veya kurum dışı araştırmacılara, farklı kurumlardan gelen araştırmacılara vb. geniş bir kullanıcı grubuna hizmet veren üniversite kütüphaneleri de dünyanın içinde bulunduğu değişime ayak uydurmak zorundadırlar.

Eserde, biri vakıf üniversitesi, diğeri devlet üniversitesi kütüphanesinde uygulanmakta olan toplam kalite yönetimi örneklerine değinilmiş ve örnek uygulamalardan elde edilen veriler göz önüne alınarak, üniversite kütüphanelerinde toplam kalite yönetiminin geleceği üzerinde tartışılmaktadır.

Konu Başlıkları

Problem Durumu ve Yöntem
Kavramsal Çerçeve
Bulgular ve Yorumla
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.