Geleceğin Kütüphaneleri 3 : Kütüphanelerde Uygulanacak Diğer Teknolojiler

avatar

İsmail Can Karademir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Geleceğin Kütüphaneleri hakkındaki 3 .yazımızda  Kütüphanelerdeki  diğer 5 yenilikçi teknolojiyi sizlerle paylaşacağız.

 

 1. Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality)

Artırılmış gerçeklik, teknoloji dünyasında sıcak bir konudur ve insanlar, tıptan oyuna kadar çeşitli alanlara yayılmasını merak ediyorlar.

Öyleyse neden kütüphanelerde de uygulamıyor ve dijital ile gerçekliği birleştirmiyorsunuz?

AGnin zaten var olanı geliştirme yeteneği onu kütüphaneler için mükemmel kılan şeydir.

Kütüphanelerin artırılmış gerçekliği nasıl kullanabileceğinin bir örneği, kütüphaneler için dijital çözümler sunan ve kullanıcıların kütüphane hizmetleriyle etkileşimini değiştiren İngiliz bir şirket olan SolUS tarafından sağlanır.

Artırılmış gerçeklik dijital Efsanevi Labirent uygulaması , çocukların yaz tatillerinde okuma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için Birleşik Krallık genelinde yaz okumalarında kullanılmıştır.

2. Drone Kullanımı

Uzaktan kontrol edilen küçük uçan cihazlar günümüzde bilimde başka bir trend belirleyicidir.

Kütüphaneye yeni bir teknoloji ekleyerek veya kullanıcılar için bir drone yapmayı ve kullanmayı öğrenebilecekleri atölyeler oluşturarak kütüphaneler kullanımından çok yararlanabilir.

Ayrıca, dronlar kütüphane için içerik oluşturmak, veri toplamak için veya makalesinde Piotr’dan bahsedildiği gibi, drone kütüphaneye gitme imkanı olmayan kütüphane kullanıcıları için dağıtım hizmeti için kullanılabilir ; engelli olmasından ya da kütüphaneye olan uzak mesafeden dolayı olsun.

3. Sürücüsüz Arabalar

Sürücüsüz otomobiller hala büyürken gördüğümüz bilimkurgu filmlerinin tasviri gibi görünüyor.

Ancak yakın zamanda yayınlanan “ Gelişen Kütüphane Teknolojisi ” adlı kitabın yazarı Ida Joiner’e göre, insan sürücüsü olmayan varış yerleri arasında seyahat edebilen araçlar, gelecekte kütüphaneler için büyük önem taşıyabilir.

Kütüphaneciler, sürücüsüz araçlar hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen ve bu alanlarda kariyer yapmak isteyen kullanıcılara kaynak sağlayarak önemli bir rol oynayacak.

Kütüphaneler, bu teknolojiyi yayan okullar, şirketler ve işgücü ajanslarıyla işbirliği yapabilir ve kullanıcılara staj, öğrenci için mentor fırsatları, kariyer kariyer fuarları veya teknoloji hakkında bilgi edinmek için atölye çalışmaları gibi farklı olanaklar sunar.

4. Basılı Kitaplar İçin Dijital Arayüzler

Gerçeğin dijital ile birleşimi, özellikle fiziksel nesneler hakkında konuşurken, sabırsızlıkla beklediğimiz bir gelişmedir.

Herkes bir e-kitabın ‘kopyala’ ve ‘bul’ işlevlerini ve belgelerdeki tüm önemli alıntıları vurgulama uygulamasını sever.

FingerLink basılı kitabın tüm dijital işlevleri (vitrin videoyu görmek sağlayan Fujitsu tarafından geliştirilen bir prototip burada ).

Kullanıcıların parmaklarını ve neye dokunduğunu algılar ve istedikleri parçayı seçebilecekleri ve işlenebilecekleri dijital bir forma geçirebilecekleri interaktif bir dokunmatik ekran oluşturur .

5. Kullanıcı Odaklı Arayüzler ve Uygulama

Kütüphane hizmetlerinin gelecekteki bakış açılarından biri, sistem ve kullanıcı arasındaki kişiselleştirilmiş bir etkileşimdir.

Bu, çocukların etkileşime girmesi için zemine yansıtılan etkileşimli bir oyun olsun, ekranlarda bulunan dijital sergiler, farklı türde bilgiler sunmak için kullanılabilen kütüphanelerde büyük ekranlar ve ayrıca kullanıcılara belirli kitapları bulmalarına veya basit bir ekran bulmalarına ilham verme bir ‘selfie’ almak; kütüphaneler teknolojiyi kullanarak kullanıcı için dijital bir deneyim yaratabilirler.

Örneğin, Queensland Eyalet Kütüphanesi son zamanlarda Devlet Kütüphanesi koleksiyonunu dijital olarak görselleştirmenin yeni bir yolu olan “Unstacked” ı yarattı.

Princh ile yaptığı röportajda , Jane Cowell yeni proje hakkında daha fazlasını açıklıyor:

 “ Unstacked ”, kütüphane kataloğunda arama yaparken kullanıcıların gerçek zamanlı aramalarını yansıtacak şekilde sürekli olarak güncelleniyor. 

Koleksiyonda gizli olan inanılmaz içerik var, ancak bir kullanıcı özellikle arama yapmadığı sürece bu içerik gizli kalıyor ” diye ekliyor.

Kütüphane koleksiyonundaki öğelerin bu görsel vitrini kullanıcı tarafından küratörlüğünü yapmaktadır ve sürekli güncellenmektedir ve kullanıcıları koleksiyonu daha geniş bir şekilde keşfetmeleri için motive edecek ve ilham vereceği umulmaktadır.

Kaynak

Geleceğin Kütüphaneleri ile ilgili diğer yazımızı okumak isterseniz tıklayınız.

 

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.