Google Translate Nedir? Nasıl Kullanılır?

avatar

Kaan Kocoğlu

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Dijital dünyada gün içerisinde iş ya da okul başta olmak üzere birçok farklı alanda yabancı dildeki kelimelerle karşılaşmanız mümkün olabilir. Bu tarz bir durumda anlamını bilmediğiniz yabancı sözcükleri Türkçeye çevirmek için kaliteli ve hızlı bir çeviri aracına ihtiyaç duyabilirsiniz. Dijital teknolojinin öncü markalarından Google, Google Translate uygulamasıyla bu konuda etkili bir hizmet sunar.

Google Translate çeviri uygulaması, paragrafları, belgeleri ve hatta görselleri çevirebilmeniz için nitelikli olanaklar sunan bir araçtır. Milyonlarca insanın tercih ettiği Google Translate, bir çeviri uygulamasından çok daha fazlasını bir arada sunar. İlgiyle tercih edilen Google Translate sesli ve görüntülü kullanım özellikleriyle diğer çeviri uygulamalarına göre daha fazla öne çıkmayı başarır.

Google Translate, herkesin ücretsiz kullanabildiği bir platformdur. Çevirmek istediğiniz herhangi bir dile ait olan kelime ya da metinleri, Türkçe ya da herhangi bir dile çevirmeniz mümkündür. Genellikle Google Translate İngilizce Türkçe çeviri uygulaması gibi algılansa da aslında uygulama, veritabanında yer alan birçok dilde çeviri yapma imkanını kullanıcıları için sunar.

İnsanlar gün içerisinde özellikle kariyerleri ya da eğitimleri için araştırma yaptıkları konularda yabancı dil içeren kaynaklardan yararlanmak zorunda kaldıklarında Translate çeviri uygulamasını kullanarak bütün zorlukların üstesinden gelebilirler. Translate eklentisi, hem bireysel çalışmalar için hem de bilgi toplumlarının inşası ve gelişimi için bu hizmeti kaliteli bir şekilde sunmaya devam eder.

Google Translate Nedir?

Google Translate, çeşitli internet sayfalarını, yabancı dildeki metinleri ya da kullanıcılar tarafından yüklenen belgeleri tamamen ücretsiz bir şekilde çeviren dijital aracın adıdır. Dijital teknolojilerin öncü markalarından olan Google tarafından geliştirilen bu araç, 28 Nisan 2006 tarihinde yalnızca Arapça ve İngilizce dilleri arasında çeviri yapmak üzere kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.

Google Translate, web arayüzüyle birlikte Android ve iOS tabanlı mobil uygulamalar sunar. Ayrıca geliştiriciler için “Google Translate Extension” adı verilen bir uzantısı bulunan uygulama, günümüzde veritabanındaki dil sayısını 100’ün üzerine çıkarmıştır ve 200 milyondan fazla kullanıcıya hizmet verir. Bu araç, 1 Şubat 2009 tarihinden beri Türkçe çeviri hizmeti de sunar.

Translate, 103 farklı dil arasında anlık çeviri yapabilmesiyle milyonlarca insanın ihtiyacını hızlı ve masrafsız bir şekilde giderir. Dil algılama seçeneğine sahip olan uygulama, hangi dil olduğunu bilmediğiniz bir cümleyi bile algılayarak istediğiniz herhangi bir dile çevirebilir. Google Translate; sözcükleri, metinleri ve internet sitelerini desteklenen dillerin bütün kombinasyonlarına yönelik çevirebilir.

2016 yılının kasım ayında hizmet kalitesini arttıran Google Translate, yalnızca bir parçayı değil, eş zamanlı olarak bütün cümleleri çevirme hizmetini sunan birtakım geliştirmeleri hayata geçirdi. Bir sinirsel makine çeviri motoru olarak Google Sinir Makinesi Tercümesi (GNMT), hizmete başladı. Bu hizmetin başlamasıyla birlikte çeviri kalitesi anlamında önemli bir adım atıldı.

Bu hizmetle daha geniş bağlamlı ve alakalı çeviriler sunmaya başlayan Translate, ortaya çıkan çeviriyi de yeniden düzenleyerek o dilin yapısına uygun bir şekilde insan konuşmasına benzetmeye başladı. GNMT, ilk aşamada yalnızca İngilizce, Çince, Fransızca, Almanca, Japonca, Korece, Portekizce, İspanyolca ve Türkçe dillerinde hizmet vermeye başladı.

Google Translate Nasıl Kullanılır?

Translate uygulamasının kullanımı, dijital teknolojilerle arası iyi olan herkes için oldukça kolaydır. Bilgisayar, akıllı telefon ya da tablet gibi çeşitli cihazlarınızda kullanabileceğiniz bu kapsamlı çeviri aracını isterseniz web tarayıcı üzerinden isterseniz de Google Translate indir seçeneğiyle cihazınıza indirerek kullanabilirsiniz. Uygulamayı indirdiğiniz takdirde çevrimdışı kullanım özelliklerinden de yararlanmanız mümkündür.

Translate’in mobil uygulamaları da oldukça hızlı, etkili ve kolay kullanım imkanları sunar. iOS ya da Android tabanlı cihazlarınıza indirdiğiniz uygulamayı çevrimdışı özellikleriyle kullanabilirsiniz. Uygulamanın ayarlar kısmında yer alan indirilebilir dil seçenekleri arasından istediklerinizi indirebilir ve gerekli durumlarda çevrimdışı olarak çeviri yapma imkanına sahip olabilirsiniz.

Google Translate Sesli Kullanma

Translate’de çevirmek istediğiniz metin ya da belgeyi, çevirmek istediğiniz hedef dili de seçerek otomatik olarak çevirebilirsiniz. Sesli Translate özelliğini kullanmak isteyen kullanıcıların ise mikrofon işaretini tıklayıp çevirmek istedikleri ifadeyi seslendirmeleri gerekir. Sağlıklı bir sonuç elde etmek için çeviri yaparken yazacağınız ya da seslendireceğiniz ifadenin imla kurallarına özen göstermeniz gerekir.

Translate erkek sesi yapma için ise öncelikle Google Asistan‘ı son sürüme güncellemelisiniz. Daha sonra Google Asistan’ı başlattıktan sonra uygulamanın ayarlar kısmına gidin ve tercihler seçeneğine dokunun. Ekrana gelen seçenekler arasından “Asistan sesini seç” sekmesine tıklayın. Açılacak olan ekranda “Ses I” yerine “Ses II” seçeneğini aktifleştirerek erkek sesine geçebilirsiniz.

Google Translate Görüntülü Çeviri

Google Translate kamera yardımıyla görsellerin üzerindeki metinleri de çevirmeniz konusunda size yardımcı olur. Kamera işlevi, kullanıcıların herhangi bir belgenin ya da tabelanın fotoğrafını çekerek çeviri yapabilmesine olanak tanır. Translate, optik karakter tanıma teknolojisiyle bu fotoğraflardaki yazıları tanımlar ve çevirisini gerçekleştirir. Kamera girişi şimdilik bütün dillerde kullanılamaz.

Google Translate El Yazısı Seçeneği

Translate symbol, belge, yazı ve ses çevirilerinin yanı sıra el yazısı desteği de sunar. Klavye ile giriş yapmak bazı diller için mümkün olmayabilir. Şekle dayalı dilleri el yazısı ile ifade edebileceğiniz özellikler sunan Translate, bilgisayardan farenizle, akıllı telefonunuzun dokunmatik ekranından ise parmağınızla kolaylıkla el yazısı yöntemini kullanabilmenizi destekler.

Ayrıca ocak 2015’te Google, Word Lens uygulamasını kendi bünyesine geçirdi ve bununla birlikte cihazın kamerasının yardımıyla gerçek zamanlı çeviri hizmeti vermeye başladı. Gerçek zamanlı video çevirisi, temmuz 2015’te daha da gelişmiş bir hale getirildi ve günümüzde QR kod taraması işlemine benzer bir şekilde sadece kamerayı tutarak bir metni çevirmeniz mümkündür.

Google Translate Eklentisi

İnternet tarayıcınızda kullanmak için oldukça faydalı bir araç olan Translate eklentisi sayesinde çeviri deneyiminizi daha pratik bir hale getirebilirsiniz. Google Translate English to Turkish çeviri hizmetinden çok daha fazlasını sunan bir program. Bu eklenti sayesinde herhangi bir web sayfasında seçtiğiniz kelime ya da cümlelerin anlık olarak çevrilmesini sağlamanız mümkün.

Translate eklentisini edinmek için halihazırda kullandığınız internet tarayıcısının uzantı mağazasını ziyaret etmeniz gerekir. Herhangi bir kullanım ücreti ya da uygulama içi satın alma gerekliliği olmadan sınırsız bir şekilde kullanabilirsiniz. Google Chrome, temel olarak çeviri hizmetini destekleyen özelliklere sahip olsa da eklentiyle birlikte daha fonksiyonel olabilir.

Google Translate Dışı Online Sözlük Alternatifleri

Halihazırda en kapsamlı ve popüler çeviri uygulaması olarak bilinir ancak yine de güçlü alternatifleri vardır. Google’ın yalnızca çeviri anlamında değil sektörel anlamda da rakibi olan bazı şirketlerin de çeviri hizmetleri olduğu gibi yalnızca çeviri konusunda hizmet veren çeşitli uygulamalar da mevcuttur.

  • Translate.com: Translate.com, 90’dan fazla dili çevirebilmesiyle Translate’in en ciddi rakiplerinden biridir. Tamamen çeviri odaklı hizmet sunar ve insan çevirisi özelliğini barındırır. Kusursuza yakın performans gösteren bu site, çeviri konusunda iyi bir alternatiftir.
  • Bing Translator: Google’ın sektördeki rakiplerinden olan Microsoft’un Bing ile entegre bir şekilde sunduğu bu araç da internet ortamındaki en başarılı çeviri uygulamalarından birisi olarak öne çıkar. Bing Translator yaklaşık 60 dilde çeviri yapabilir.
  • Yandex Translate: Arama motoru konusunda Google’a rakip olan firmalardan Yandex’in geliştirdiği çeviri uygulaması ise 99 farklı dilde çeviri hizmeti vererek etkili sonuçlar ortaya koyar. Yandex Translate de bu alandaki iddialı alternatiflerden biri olarak öne çıkar.
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.