IDE Nedir? En İyi 6 IDE Editörü

avatar

Kaan Kocoğlu

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Yazılımcılar kod yazabilmek için çeşitli araçlara ihtiyaç duyar. Bu uygulamalar arasında yer alan IDE’ler, programlama işlemlerini organize edebilmenize yardımcı olur. Birçok eklentiyle geliştirme işlemlerini daha kolay bir şekilde halledebilmenizi sağlayan bu yazılımlar, pratikliğinizi ve hızınızı artırır. Bu nedenle bir yazılımcının kendisine en uygun IDE’yi bulması oldukça önemlidir. Peki IDE nedir?

IDE Nedir?

Integrated Development Environment’in kısaltması olan IDE, yazılımcıların daha kolay bir şekilde uygulama kodlayabilmesi için geliştirilen yazılımlardır. Türkçede “Tümleşik Geliştirme Ortamı” olarak adlandırılan bu programlar, web uygulamalarının yanı sıra oyun ve eklenti de geliştirmenize yardımcı olur. İçerisinde birçok araç barındıran IDE’ler, kod yazma editörlerinden farklı bir yapıya sahiptir.

IDE’ler yazılımcıya daha verimli ve düzenli çalışma olanağı sunar. HTML, CSS, Python, Swift, C, C++, C#, R, Ruby, JavaScript ve Java dahil bütün programlama dilleriyle kullanabileceğiniz programlar, kodlama hatalarını kolaylıkla tespit edebilmenize yardımcı olur. Ayrıca otomatik tamamlama, debugging ve versiyon kontrolü yapabilme olanağı tanıyan yazılımlar, daha kapsamlı çalışabilme imkânı sunar.

Kodların sınıflandırılması ve bağlanması gibi pek çok işi otomatik olarak yapan IDE’ler, yazılımlarınızı çalışmaya hazır bir hale getirebilmenize yardımcı olur. Dil bazlı kişiselleştirebileceğiniz bir arayüze sahip olan programların en önemli özelliklerinden biri yapılan işle entegre çalışabilmesidir. Kod dosyalarının hiyerarşik olarak görüntüleyebilme imkânı da sunan yazılımlar, kodlarınızı kolaylıkla test edebilmenizi sağlar.

IDE ile Kod Editörü Arasındaki Farklar Nelerdir?

Peki kod editörü nedir ve IDE ile arasındaki farklar nelerdir? Kod editörü, klasik not defterinin daha gelişmiş bir versiyonudur. İngilizcesi code editör olan bu yazılımlar, not defterlerinden farklı olarak sözdizimi vurgulama, işaretleme ve otomatik kod tamamlama özelliklerine sahiptir. Çeşitli programlama dilleriyle çalışan pek çok kod yazma programı, geliştirme işlemlerinizi kolaylaştırır.

IDE’ler ise kodlama programları ve araçlarından farklı özelliklere sahiptir. Sublime Text, Brackets, Notepad++ ve Atom kod editörü gibi programlar yalnızca kod yazmanıza izin verir. Ancak IDE’ler içinde bulundurduğu ek araçlarla geliştirme sürecini kolaylaştırarak test edebilme imkânı tanır. Bu yazılımlar, yazdığınız kodu çalışan bir uygulamaya çevirmek için tüm özelliklere sahiptir.

En İyi 6 IDE Editörü

IDE programları, birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Arayüz ve desteklediği dil açısından değişiklik gösteren yazılımlar, içerisinde barındırdığı kütüphanelerle de daha rahat kod yazabilmenize yardımcı olur. Her biri farklı iş akışına sahip olan programlar arasından kendinize uygun olanı seçmeniz verimliliğiniz açısından önemlidir. Bu nedenle sizin için en iyi 5 IDE editörünü sıraladık:

Android Studio

Android işletim sistemlerine özel uygulamalar geliştirmek için Google tarafından kullanıma sunulan Android Studio, en çok tercih edilen IDE kodlama uygulamaları arasında yer alır. Yazılım içine entegre edilen emülatörle canlı test yapabilme imkânı tanıyan kod editörü programı, “.apk” uzantılı çıktı alabilmenizi sağlar. Birçok akıllı cihaz için size gerekli geliştirme ortamını sunar.

Tamamen ücretsiz bir yazılım, kodlama öğrenme sürecinde de oldukça faydalıdır. C++, Java, Kotlin ve XML dillerini destekleyen Android Studio, Google Bulut Platformu ile çalışabilme olanağı tanır. Diğer IDE yazılımlarına göre RAM kullanımı biraz yüksek olan program, aplikasyonlarınızı çok daha rahat bir şekilde tasarlayabilmenize ve farklı sürümlerle optimize edebilmenize yardımcı olur.

Microsoft Visual Studio

Microsoft tarafından geliştirilen Visual Studio, Windows platformlarda uygulama geliştirmek için kullanıma sunulan bir yazılımdır. Ücretli ve ücretsiz sürümleri bulunan programın ücretli versiyonunu Visual Studio Enterprise üzerinden satın alabilir, ücretsiz sürümünü ise Visual Studio Comunity ile edinebilirsiniz. Çeşitli web uygulamaları geliştirmek için ihtiyacınız olan pek çok açık ve esnek eklentiye sahiptir.

Web uygulamalarından mobil uygulamalara kadar pek çok program yazabilme imkânı sunan bu IDE ile video oyunları da geliştirebilirsiniz. ASP.NET, DHTML, Java, JavaScript, JScript, Visual Basic, Visual C#, Visual C++, Visual F#, XAML ve HTML kod editörü olarak da kullanılan yazılım, programlarınızı 300’den fazla cihaz üzerinde deneme olanağı tanır.

Microsoft Visual Studio, esnekliği sayesinde öğrenciler ve profesyoneller için kullanımı kolay bir araçtır. Basit bir arayüze sahiptir. Microsoft Azure ile çalışabilme imkânı veren program, sürekli büyüyen geniş bir kütüphaneye sahiptir. Kişiselleştirilebilen özel gösterge tabloları ve yerleştirilebilir pencereleriyle iyi bir deneyim sunan yazılım, uygulamalarınızın performansını gerçek zamanlı olarak izleme olanağı tanır.

Eclipse

Eclipse, ücretsiz ve açık kaynaklı bir IDE editörüdür. Hem başlangıç hem de profesyonel seviyede olan yazılımcıların kullanabileceği basit bir arayüze sahiptir. Otomatik hata raporlama özelliği sayesinde birçok sorunu kolaylıkla tespit edebilmenizi sağlar. Çok sayıda eklentiye ve uzantıya sahip olan yazılım, kod deneme editörü olarak da uygulamalarınızı test edebilme imkânı sunar.

İlk başta sadece Java diline özel geliştirilen Eclipse, sonradan aldığı güncellemelerle C, C++, C#, Perl, PHP, Ruby ve Python kod editörü olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Hata ayıklama işlemlerinin yanı sıra raporlama, grafik arayüzü oluşturma ve modelleme gibi birçok özelliğe sahip olan yazılım, eklenti geliştirme araçları ile birlikte çalışabilme olanağı tanır.

InteliJ IDEA

Jet Brains tarafından geliştirilen IntelliJ IDEA, açık kaynaklıdır. Genel olarak mobil uygulama ve kurumsal teknoloji çözümleri için kullanılan yazılım, pek çok araca sahiptir. Ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunan InteliJ IDEA, çoklu yapı sistemlerini destekler. Uygulama sunucuları için dağıtım ve hata ayıklama araçlarına da sahip olan program, UML tasarımında da kullanılır.

AIR Mobile, iOS ve Android gibi çeşitli cihazları destekleyen IntelliJ IDEA, profesyonel çözümler geliştirmek için kullanıma sunulan bir yazılımdır. NASA, Google ve Twitter gibi birçok kurumsal şirket tarafından tercih edilmektedir. CoffeeScript, HTML, CSS, JavaScript, LESS, PHP, Python, Java, Ruby, TypeScript ve Kotlin dillerini destekleyen IDE, geniş bir veri tabanına sahiptir.

Xcode

Açık kaynak kodlu ve ücretsiz IDE kod editörü programları arasında yer alan Xcode, Apple tarafından geliştirilmiştir. iPad, iPhone ve Mac gibi cihazlar için uygulama yapabilme imkânı sunan yazılım, hem PowerPC hem de Intel tabanlı platformlarda çalışabilen bir altyapıya sahiptir. Cocoa API entegrasyonu sayesinde tek tıkla Game Center hizmetlerine ulaşabilmenizi sağlar.

AppleScript, Java, JavaScript, Python, Swift, C, C++ ve Ruby programlama dillerini destekleyen Xcode, ARM mimarisine sahip olan işlemcilerde çalışan iOS uygulamalarını derleyerek hata ayıklayabilme imkânı da sunar. İçinde bir emülatör barındıran IDE, yazdığınız kodları test edebilme olanağı tanır. Xcode’un tek dezavantajı sadece MacOS işletim sistemine sahip cihazlarda çalışmasıdır.

NetBeans

NetBeans, Oracle tarafından Java diline özel olarak geliştirilen bir IDE’dir. Ücretsiz dağıtılan yazılım, özellikle kullanıcı arayüzü tasarımında kullanılır. PHP dilini de destekleyen NetBeans, profesyonel olarak hem web hem de mobil programları geliştirebilmeniz için birçok eklentiye sahiptir. Birkaç adımda kurulabilen yazılım; Linux, Windows, Solaris ve macOS gibi çeşitli platformlarda çalışır.

Bir açık kaynak kod projesi olan NetBeans, bağımsız yazılımcılar tarafından geliştirilen araçları da çalıştırabilen bir altyapıya sahiptir. Geliştiricilere kod yazma, derleme ve hata ayıklama imkânı veren program, MySQL entegrasyonuyla pek çok işlemi kolaylaştırır. Bellek tüketimi oldukça düşük olan NetBeans, Spring Framework kullanım desteğiyle büyük projelerde daha rahat çalışabilme olanağı tanır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.