Balkanlar’da Osmanlı Mirası Üzerine : NIT Görsel Arşivi

avatar

İsmail Can Karademir

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

NIT Görsel Arşivi Erişim Adresi: http://www.nit-istanbul.org/kielarchive/index.php

Türk tarihiyle ilgili Batı kaynaklı dijital arşivlerin en önemlilerinden birisi  İstanbul’da bulunan Hollanda Araştırma Enstitüsünün (Netherlands Institute in Turkey -NIT) arşividir.

NIT dijital arşivi, bir süre NIT’in yöneticiliğini de yapan Osmanlı mimarisi uzmanı Hollandalı akademisyen Machiel Kiel’in fotoğraf arşivini içeriyor. 1960’lı yıllardan itibaren Kiel’in çektiği ve Balkanlar’da Osmanlı mimari mirasını konu alan fotoğraf arşivi şu anda yaklaşık 1800 fotoğraftan oluşmaktadır.

Sitede bulunan arama motorundan eserlerin  bulunduğu ülkeye ve bölgeye göre arama yapabiliyorsunuz.

Kaynak

NIT Görsel Arşivi Projesi Hakkında

Eylül 2011’de Türkiye’deki Hollanda Enstitüsü (NIT), Machiel Kiel’in fotoğraf arşivinin sayısallaştırılması ve yayınlanması için bir proje başlattı. 

NIT’in eski bir müdürü olan Prof. Kiel, öncülüğü Balkan ülkelerindeki Osmanlı mimari anıtlarının incelenmesi ile özünde bağlantılı olan ünlü bir Hollandalı bilim adamıdır.

Arşivi, bu mirasın araştırmacıları için paha biçilmez bir kaynaktır. Çoğunlukla 1960’lı ve 90’lı yıllar arasında oluşturulan bu eser, yirminci yüzyılın ikinci yarısında hayatta kalamayan veya önemli ölçüde değiştirilmemiş birçok anıtın görsel belgelerini de içerir. 

Kiel’in arşivinin NIT tarafından yayınlanması, bu miras üzerine uluslararası araştırmaları önemli ölçüde ilerletmeyi umuyor.

Mayıs 2012’de NIT, projenin 1. aşaması içerisinde sayısallaştırılmış ve işlenmiş yaklaşık 1300 görüntüyü çevrimiçi olarak sunmuştur ve Güneydoğu Avrupa ülkelerindeki (Türkiye dışında) Osmanlı-İslam mimari anıtlarına aittir. 

Mart 2013’te projenin 2. aşamasını tamamlayan NİT, Türk Trakya’da bulunan Osmanlı anıtlarının 500’e yakın görüntüsünü çevrimiçi olarak sunmuştur.

 Kasım 2013’te, projenin 1. aşamasına Balkanlar’daki 500 Osmanlı mimari eserinin ek imajı eklenmiş, böylece NIT tarafından sunulan reajyonun toplam sayısı neredeyse 1800’e ulaşmıştır.

3. aşamada Hristiyan anıtlarının 2500’den fazla görüntüsü Osmanlı döneminden kalma duvar resimleri sınıflandırılacak ve sergilenecektir. NIT bu malzemeyi art arda halka sunacaktır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.