502 Bad Gateway Hatası

avatar

Kaan Kocoğlu

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

İnternet protokolü içerisinde yer alan web sitelerinin tamamı fiziksel sunuculara bağlı. Bir web sitesinin tüm içeriğinin yer aldığı sunucular; görüntüleme hızı, organik trafik, ziyaretçi yoğunluğu ve yazılım altyapısıyla ilgili gereksinimleri karşılamaya yarıyor. Web sitenizin çevrim içi dünyadaki evi anlamına gelen web sunucularının işlevsellik kazanması için farklı sunucularla uyumlu çalışabilmesi gerekiyor. Örneğin web sitenizin veritabanını çalıştırmak için bir veritabanı sunucusuna, sahip olduğunuz dinamik içerikleri kullanıcılarla paylaşabilmek için uygulama sunucusuna ve Varnish, Ngnix ve Apache gibi yazılımlardan yararlanmak için de geçit sunucusuna (gateway), bir diğer adıyla ters proxy sunucusu, ihtiyaç duymanız son derece olası. Söz konusu sunucular arasındaki iletişimde sık karşılaşılan hatalardan biri de 502 Bad Gateway. İnternetteki her web sitesi zaman zaman farklı nedenlere bağlı olarak bu hatayı verebilir. Nitekim 502 Bad Gateway hatasıyla standart bir arayüze ve ortalama trafiğe sahip bir web sitesini ziyaret ettiğinizde de Google’da arama yaparken de karşılaşabilirsiniz.

Temelde geçit sunucusunun gerçekleştirdiği işlemlerle ilgili olan 502 Bad Gateway sorununu çözmek için önce hatanın kaynağına inmek gerekiyor. Hatanın kaynağına inerken de “502 Bad Gateway Nedir?” sorusuna detaylı şekilde yanıt verebilmek oldukça mühim. Keza farklı yazılımlar “502 Bad Gateway hatası nasıl çözülür?” sorusuna yönelik farklı cevaplara sahip.

502 Bad Gateway Nedir?

Web sitenizin çalışması için gerekli olan tüm sunucular, geçiş sunucusu hariç, origin sunucu veya upstream sunucu olarak isimlendiriliyor. Siz ziyaret etmek istediğiniz web sitesinin URL’sini adres çubuğuna yazıp enter tuşuna bastığınızda geçit sunucusuna istek gönderiliyor. Geçit sunucusu da ihtiyacı olan veriyi çekebilmek için origin ve upstream sunuculara talimat iletiyor.

Gateway sunucusu önce veritabanı sunucunuzdan MySQL veritabanınızı çağırıyor. Daha sonra uygulama sunucusundan dinamik içerikler ve PHP dosyaları isteniyor. Son olarak ise web sunucunuzdan sitenizin içeriğinde yer alan tema, eklenti, multimedya, CSS ve JavaScript dosyaları isteniyor. İşte tam bu noktada 502 Hatalı Ağ Geçidi sorunu tadınızı kaçırabiliyor.

Geçit sunucunuz tarafından iletilen talimatlara diğer sunucuların yanıt vermemesi veya yanlış bir yanıt vermesi durumunda 502 Bad Gateway hatası ortaya çıkıyor. Veri paylaşımında yaşanan kopukluğun tek nedeni ise elbette diğer sunucuların verdiği yanıtlardan kaynaklanmıyor. Hatanın nedeni sizin sunucu altyapınızla ilgili olabildiği gibi, DNS servislerindeki genel bir sorunla da ilgili olabiliyor.

502 Hatalı Ağ Geçidi, 502 Bad Gateway Türkçesi bu şekilde ifade ediliyor, sunucunuzun anlık organik trafiği kaldıramamasından ötürü web sitenizin geçici olarak erişime kapanmasıyla da karşınıza çıkabilir. Öte yandan eklenti, tema veya herhangi bir sistem dosyası hatalı çalıştığı ya da web tarayıcınızın önbelleğinde bir sorun olduğu için bu hatayı alabilirsiniz.

Ayrıca internet erişimi sağladığınız modemde veya ağ bağlantılarınızın yapılandırılmasında bir sorun varsa hatalı ağ geçidi sorununu görüntülemeniz mümkün. Yine CloudFlare gibi bir CDN tercih ediyorsanız herhangi bir CDN hatası da 502 Bad Gateway’i tetikleyebilir. İlgili hatanın nedeni bunlarla ilgili değilse DNS servislerinde genel bir sorun yaşanma ihtimali de hayli yüksek.

502 Bad Gateway Çözümü

502 Bad Gateway hatası çözümü birçok farklı yöntemle mümkün. Fakat bu hatanın çözümü için biraz deneme yanılma yoluna gitmek gerekiyor. Zira internet deneyiminiz sırasında karşılaştığınız hatalı ağ geçidi sorununa bazen birden fazla faktör neden olabilir. Böyle bir durumda çözüm sürecinin tüm adımlarını detaylandırmak zorunlu hâle geliyor.

Sunucunuzda kurulu web sitelerinden biri aşırı trafik nedeniyle söz konusu hatayı verdiğinde yapacağınız tek şey birkaç dakika bekledikten sonra sayfayı yenilemek. Zira sunucu kaynakları o an tükendiği için manuel olarak müdahale edebilme şansınız yok. Şayet web tarayıcınızın önbelleğinden kaynaklanan bir hatadan ötürü bu hatayı alıyorsanız, tarayıcınızın önbelleğini temizlemeniz gerekiyor.

Önbelleği temizledikten sonra sorun çözülmüyorsa tarayıcı yeniden kurmanız faydalı olabilir. Öte yandan ağ ekipmanlarıyla ilgili bir sorun nedeniyle bu hatayla karşılaştığınızda yapmanız gereken ilk şey modeminizi kapatıp bir dakika sonra yeniden açmanız. Modem harici kullandığınız bir router mevcutsa onu da modemle birlikte kapatıp modemden iki dakika sonra açmanız öneriliyor.

Bunlara ek olarak yakın zamanda hosting hizmeti aldığınız firmayı değiştirdiyseniz 502 Hatalı Ağ Geçidi hatasıyla karşılaşabilirsiniz. Yeni DNS sisteminin işlevsel şekilde çalışması 36 saati bulabilir, bu sebeple DNS kaynaklı hatalarda beklemekten başka yapılabilecek herhangi bir şey söz konusu değil. Yerel DNS belleği kaynaklı 502 hatasında ise DNS belleğinizi temizlemeniz çözüm olabilir.

Windows ve macOS için farklı adımları olan DNS belleğini temizleme işlemi de çözüm sağlamazsa yapmanız gereken tek şey DNS adreslerinizi değiştirmek. Tüm çözümleri denemenize rağmen 502 hatası almaya devam ediyorsanız, çözümü web sitenizde aramalısınız. Ubuntu işletim sistemi ve NGINX sunucusuyla ilgili olabilen bu hataları detaylı şekilde ele almakta yarar var.

Diğer Hatalar

Açık kaynaklı bir web sunucusu yazılımı olan NGINX’’te birden fazla 502 Bad Gateway error türüyle karşılaşabilirsiniz. 502 Bad Gateway NGINX hataları Linux tabanlı işletim sistemlerinde 502 Hatalı Ağ Geçidi NGINX/1.14.0 (Ubuntu) ve 502 Bad Gateway NGINX/1.18.0 (Ubuntu) şeklinde görüntülenirken Windows’ta ise 502 Bad Gateway NGINX/1.16.1 hata mesajı olarak size sorun bildirebilir.

Bunun yanı sıra PHP geliştiricilerinin kullandığı tümleşik geliştirme ortamı PHPStorm’da da bu hatayı alabilirsiniz. Hatalı ağ geçidi sorunu burada ise 502 Bad Gateway PHPStorm mesajıyla karşınıza çıkıyor. Ayrıca 502 Bad Gateway hatasını tüm sistemlerde dokuz farklı şekilde görüntüleyebilirsiniz.

502 Bad Gateway’e ek olarak 502 Service Temporarily Overloaded, HTTP 502 Hatalı Ağ Geçidi, Errror 502, 502 Bad Gateway NGINX, 502 Proxy Error, HTTP 502, 502 ve 502 Server Error hataları sunucular arası iletişimden kaynaklanan bu sorunu görüntülemenizi sağlayan uyarı mesajları arasında yer alıyor.

Google Translate Eklentisi

Google Translate eklentisi kullandığınız web tarayıcısı fark etmeksizin 502 Bad Gateway hatasına neden olabilir. Herhangi bir nedenle sunucular arasındaki iletişimi etkileyebilen eklenti kaynaklı bu sorunun çözümü için eklentiyi tarayıcınızdan kaldırmanız ve tekrar kurmanız tavsiye ediliyor. Sorunun çözülmemesi hâlinde ise ilgili eklentiyi farklı web tarayıcılarında deneyebilirsiniz.

Bonus: Google Translate Dışı Online Sözlükler

Çevrim içi sözlük kullanmak sizin için önemli bir gereksinim ise ve Google Translate eklentisinden aynı hatayı almaya devam ediyorsanız Tureng, Cambridge Dictionary, Zargan, Merriam-Webster ve Urban Dictionary gibi alternatiflere yönelerek kullanıcı deneyiminizi geliştirebilirsiniz.

505, 503, 504 Gateway Time Out

505, 502, 503, 504 Gateway Time Out hataları da 5 sayısıyla başlayan HTTP durum kodu hataları arasında yer alıyor. 502 Hatalı Ağ Geçidi kadar sık karşılaşılmayan bu hatalardan biri olan 504 Gateway Time Out sunucunun kendisine gelen bir talebi zamanında tamamlayamaması durumunda talebin iade edilmesini sağlayan bir HTTP durum kodu.

503 Service Unavailable hatası olarak da bilinen 503 Gateway Time Out bir web sitesinin kaldırabileceğinden daha çok trafiğe maruz kalması sonucu ortaya çıkıyor. söz konusu hata genelde sosyal medya platformlarının web tarayıcısı arayüzlerinde oluşuyor. Örneğin Twitter’ın kapasite aşım bildirimi verdiği hataların tamamı bu durumdan kaynaklanıyor.

HTTP durum kodu hatalarından biri olan 505 Gateway Time Out da web sitenizi oluşturan sunucular arasındaki iletişim sürecinin farklı nedenlerden ötürü tamamlanmaması sonucu oluşuyor. Veri ve enformasyon alışverişinin aksadığının ve bu durumun web sitenizi ziyaret eden kullanıcıları olumsuz etkileyeceğini ifade eden hata, ana DNS sunucularından kaynaklanmıyorsa kısa süre içerisinde çözülebiliyor.

 

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.