Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Danışma kütüphanecileri bilgiye ulaşma konusunda uzman kişilerdir. Danışma masasında telefonla, e-posta veya çevrimiçi yollarla kullanıcılardan gelen soruları cevaplarlar. Ayrıca kütüphane kaynaklarının ve bilgi teknolojilerinin kullanımına yönelik eğitimler verirler.
Danışma Kütüphaneciliğin Tarihsel Gelişimi
Samuel Green’in 1876 yılında “American Library Journal” yayımladığı “Okuyucular ve kütüphaneciler arasındaki kişisel ilişkiler” başlıklı makalesi ile modern danışma hizmetinin temellerinin atıldığı kabul edilmektedir.
1887 yılında ilk, kütüphanecilik okulu Columbia College’da açılmış ve “Kullanıcılara Yardım” isimli bir ders müfredatında yer almıştır.
Danışma hizmetinin modern anlayışı temelde Samuel Green’in 1876’da ki araştırmasına dayanmaktadır.
Kullanıcı eğitimin tarihçesini incelemek için Tıklayınız.
Danışma Kütüphanecilerin Rolü
Danışma kütüphanelerin rolü bilgiye erişim ve bilgi kaynaklarının değerlendirilmesinde kullanıcıların eğitimini sağlamak yönündedir.
Danışma Kütüphanecisinin Sahip Olması Gereken Özellikler
Geleneksel Görevler
Yeni Görevler
Bilgi merkezlerinde danışma hizmetine olan önemin artması ile birlikte özellikle eğitimciler danışma kütüphanecileri tarafında birçok araştırma ve yayın yapmaya başlamıştır.
Özellikle William A.Katz’ın “Introduction to Reference Work, Volumes I and II” adlı eseri sürekli güncellenerek yayınlanmış ve bu alanın temel eseri olarak kabul edilmiştir.
Danışma Görüşmesi
Danışma görüşmeleri, danışma kütüphanecisi ve kullanıcı arasında geçen konuşmaya dayanmaktadır.
Danışma Görüşmesinin Amacı
Kullanıcıdan gelen talep doğrultusunda kullanıcının bilgi ihtiyacını karşılamak ve enformasyon kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır.
Danışma Görüşmesinde İzlenen Adımlar
Gibi adımları mevcuttur.
Danışma Soruları
Gibi kullanıcılar soru sorabilir.
Danışma Soruları Örnekleri
Aradığım kitap ödünç alınmış kimin aldığını öğrenebilir miyim?
Hayır kütüphane ödünç bilgilerini kesinlikle üçüncü kişilere vermemektedir.
Kütüphanenin dijital arşivleme hizmeti var mıdır?
Evet kütüphanemizin dijital arşivleme hizmeti vardır.