Fyi, Mail Kısaltmaları

avatar

Kaan Kocoğlu

  • e0

    Mutlu

  • e0

    Eğlenmiş

  • e0

    Şaşırmış

  • e0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Maillerde, elektronik ortamda yapılan yazışmalarda, kullanıcılar birçok kısaltma kullanarak iletişime hız kazandırır. Kişileri uzun uzun yazı yazma zahmetinden kurtaran, birkaç harften oluşan kısaltmalar adeta uluslararası bir dil gibi dünyanın birçok farklı bölgesinde yaşayan insanlar tarafından kullanılır. İnternetin icat ettiği bu yeni harf dizilimleri, çoğunlukla İngilizce dilindeki kelimelerin fyi gibi kısaltmalarından oluşur.

İsteneni daha kısa bir şekilde anlatmaya yardımcı olan kısaltmalar, çoğunlukla beyaz yakalı meslek profesyonellerince tercih edilir. Telefon üzerinden yapılan mesajlaşmalar veya internetten gerçekleştirilen yazışmalarda rastlayabileceğiniz yeni kelime kalıpları, çağa ayak uydurmanın adeta bir göstergesidir. O kadar sık kısaltma kullanılır ki, kısaltmaların bilinmemesi yadırganacak duruma gelmiştir.

Zaman zaman bu kısaltmalarının konuşma dilinde kullanıldığını da görebilirsiniz. Örneğin, davetiyelerde bir telefon numarası veya e posta adresi ile beraber yer alan, “Lütfen Cevap Veriniz“in kısaltması olan LCV, dilimizde sıklıkla kullanılır. Hatta bir davete katılım durumunu bildirmek için “LCV yaptırmak” fiili günlük dilin içinde oldukça fazla dile gelir.

Fyi Ne Demek?

İş dünyasında kullanılan kısaltmalar arasında fyi en popülerlerden biridir. İnternet aramalarında ise fyi means ve fyi meaning sorguları sıklıkla yapılır. Kullanıcılar kısaltmanın anlamını öğrenmek için internete sık sık başvurur. Oysa kısaltma, oldukça basit bir anlama gelir. Samimi olmayan kişilerle yapılan yazışmalarda kullanılan kısaltma, profesyonel iş hayatında maillerde sıklıkla yer alır.

Peki, fyi açılımı nedir? Kısaltma, “For your information” kalıbının kısaltmasıdır. Fyi mailde ne demek diye soranlar, “bilgi için” ve “bilginize” yanıtını alır. Mailde de mesajda da kısaltma aynı anlamı taşır. Genelde maillerin sonunda veya başlığında kullanılan kısaltma, gelen içeriğin bir bilgi notu olduğunu ilan eder.

Fyi Ne Zaman Kullanılır?

Fyi kısaltma kullanımı, genellikle iş hayatında bilgi ve dönüş beklenen konuda bilgi vermek için kullanılır. Not düşülmesi gereken önemli notlar, uzunca bir mailin altında fyi ile işaretlenebilir. Bu sayede alıcılar için ek bilgiler görünür bir şekilde ifade edilir. Mailin genel temasıyla alakasız olan, ancak bilgilendirme gereken konularda fyi kısaltması kullanılabilir.

Fyi kullanımı için örnekleri değerlendirirken, “fyi” yerine “bilginize” yerleştirerek okumayı deneyebilirsiniz. Bilginize, kelimesinin de metine uyum sağladığını görebilir ve doğru kullanımı teyit etmek için fyi’yi bilginize ile değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Basit sağlama yöntemi sayesinde kullanıma alışana kadar kendinizi doğrulayabilirsiniz. Bir süre sonra otomatik olarak bilginize yerine fyi yazdığınızı fark edebilirsiniz.

Başka Mail Kısaltmaları

Maillerde fyi’nin yanı sıra kullanılan birçok farklı kısaltma görebilirsiniz. En sık kullanılan kısaltmaları öğrenerek mailleşme sırasında yazma sürenizi kısaltabilirsiniz. Mail kısaltmaları genellikle mailin başlığında kullanılır, mailin ulaşım yolu, amacı ve içeriği hakkında bilgi verir. Birkaç harften oluşan kısaltmaların ardından mailin konusu ile ilgili başlığı yazılabilir.

  • Re: Re, reply anlamına gelir ve gelen iletinin sizin daha önce gönderdiğiniz mesaja yanıt olduğunu anlatır. Mail başlığında, iletinin başlığının öncesinde “Re: ” yer aldığını gördüğünüzde bir cevap maili aldığınızı anlayabilirsiniz.
  • FW: Gelen maillerde görülen bir diğer kısaltma FW’dır. Forward anlamına gelen FW/FWD kısaltmalarını gördüğünüzde mailin size yönlendirildiğine emin olabilirsiniz. Birinden gelmiş ve size iletilmiş kopya epostayı böylelikle ayırt edebilirsiniz.
  • CCCarbon Copy anlamına gelen CC, mail gönderi kutucuklarından biridir. Buraya yazılacak isimlere mailin bir kopyası ulaşır ve yazışmayı görebilirler ancak direkt alıcı olmadıklarını farkında olurlar.
  • BCCBlind Carbon Copy anlamındaki BCC, maile eklenen ancak alıcı tarafından görülmeyen diğer alıcıları gösterir. BCC’ye koyulan kişi gönderilen iletiyi görür, ancak alıcı mailde onun olduğunu fark etmez.

Çok kalabalık bir mail grubuna ileti gönderirken, alıcıları BCC kısmına yazmak aynı zamanda alıcıya saygı duyulduğunu gösterir. 100 kişinin olduğun bir mail grubuna basın bülteni yolluyorsanız, diğer alıcıların diğer alıcıların mailini görmemesi, bilgiye erişmemesi gerekir. Bu nedenle BCC kullanımı, insan kaynakları, halkla ilişkiler, basın departmanlarında oldukça yaygındır.

Örnek fyi Kullanımları

  • Bir konuda direktif veren yöneticiye, iş sürecinin ilerleyişini anlatan bir çalışan mailini fyi diyerek bitirebilir veya konu ile ilgili bilgisi olan kişilerin ismini ” …. hanım, …. bey fyi” şeklinde özellikle belirtebilir.
  • “Not” yerine de fyi’yi de kullanabilirsiniz. Ofis dışında olacağınız notunu düşerken bilgi vermek amaçlı yazdığınız bu bilginin başına fyi koyabilirsiniz.
  • Eğer başkasından gelen bir iletiyi bilgisi olmasını istediğiniz bir kişiye yönlendiriyorsanız, bu iletilere de sadece fyi notu düşerek gönderimi gerçekleştirebilirsiniz. Alıcı bunun bir bilgilendirme olduğunu anlayacaktır.
  • Mail yazdıktan sonra gönderirken CC’ye koyduğunuz, mailin direkt alıcısı olmayan kişiler için mailin sonuna fyi x, y şeklinde not yazabilirsiniz.

Diğer Kısaltmalar

Mail içinde günlük dile yerleşmiş birçok farklı kısaltma kullanılabilir. Gönderici-alıcı arasındaki samimiyet düzeyi, mailin konusu gibi belirleyiciler kısaltmaların kullanımında etkilidir. Genellikle anlık mesajlaşmalarda kullanılan LOL, OMG gibi kısaltmalar mailde kullanılmaz. E-posta iletişimi resmiyet taşıdığı için birçok kişi tercihini resmi kısaltmalardan yana kullanır. Maillerde rastlanan diğer kısaltmalar şöyle sıralanabilir:

  • OT: Off topic anlamına gelen OT, mailleşme trafiği içinde yer alan mevcut konudan farklı bir konuda bilgi verirken tercih edilir. Mailde OT gördüğünüzde, iletiyi “Konu dışı mail” olarak tarif edebilirsiniz.
  • EOM: Mail konusu sürecin tamamlandığını belirten EOM, mail başlıklarında kullanılır. Böylece alıcılar EOM gördüğünde mailleşmenin, konu olan sürecin bittiğini iletiyi açmadan anlayabilir. EOM, daha çok yabancılarla mailleşme esnasında karşınıza çıkabilir.
  • WFH: Work from home anlamındaki WFH kısaltması, evden çalışmayı ifade eder. Kişiler mail içinde ofis dışında, evden çalıştıklarını bildirmek için bu bilgiyi yazabilir. Daha çok otomatik mesajlarda WFH kısaltmasını görebilirsiniz.
  • ANN: Announce’un kısaltması olan ANN, duyuru ve bültenler için başlıkta kullanılır. Gelen basın bültenlerinde, tanıtımlarında, indirim ve kampanya bildirimlerinde ANN kısaltmasını görebilir, ilgilenmek istemiyorsanız açmadan zamandan tasarruf edebilirsiniz.
  • FYA: FYİ for your information anlamına gelir. FYA ise for your action anlamında kullanılır. Alıcıdan konuda bir aksiyon beklendiğini ifade eder.
  • FAO ise For your attention of anlamında kullanılır ve mail alıcısından isteneni, ondan bekleneni ifade eder. “Dikkatine” anlamına gelir.
  • CTA: Call to action anlamına gelen CTA, harekete geçirici mesajdır. Özellikle dijital pazarlama sektöründe kullanılan kısaltma, harekete geçirecek bir ileti istendiğini gösterir. Bir ürün için satışa yönlendirici cümle, CTA’dır.
  • PLS: Please, yani lütfen anlamındaki kısaltmayı mail içinde bir şey rica ederken kullanabilirsiniz. Türkçede lütfen kelimesi yerine, bir şey rica ederken kısaltma olarak LTF’yi de tercih edebilirsiniz.
  • THX: Genellikle samimi yazışmalarda kullanılan THX, teşekkür anlamına gelir. Türkçede teşekkür ederim yerine “tşk” de yazabilirsiniz ancak bu kısaltmalar genellikle samimi yazışmalarda kullanılır.
  • VS: Karşılaştırma için kullanılan versus, iki terimin, konunun kıyasında araya vs. konulur. Ancak Türkçede vesaire de vs. olarak kısaltılabilir. Bu nedenle iletiyi okurken anlama göre hangi kısaltmanın kullanıldığına bakmalısınız.
  • AM: Ante meridiem olarak açıklanabilecek kısaltma, öğleden öncenin karşılığıdır.
  • PM: Saat kısaltması olan PMise öğleden sonrasını ifade etmek için kullanılır. 3 pm’i gördüğünüzde, öğleden sonra saat 15.00’in anlatıldığını tahmin edebilirsiniz.
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.