Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Veri Nedir, Veri, bilginin hammaddesi olarak görülmektedir. Bilgi hiyerarşisi bilgiyi alt düzeydeki temel noktalardan daha değerli olan daha üst düzeylere transfer etmektedir. Bu hiyerarşi aşağıdaki gibidir.
Veriler, bireyler ve kurumlar için ayrı değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.
İnsan elindeki verilerden enformasyona giden yolu bulabilmektedir. Kurumlar için veriler çok miktarda olduğundan enformasyona giden yol verilerin depolanmasından ve veri madenciliğinden geçmektedir. Bu ise kurumun bilişim teknolojisi alt yapısınamdayanmaktadır.
Veri işletmeler açısındanda oldukça önemli ve kritik bir kavramdır. Ancak
işletmeler, gerçek ve kesin görüntüsü vermeleri sebebiyle veri yığma hatasına düşmektedirler. Ne kadar fazla veri depolanırsa o kadar doğru ve objektif karar vereceklerine inanırlar.
Bu durum bazı açılardan sakıncalıdır:
Yukarıda sayılanların yanı sıra veri, enformasyon oluşturmak için tek
hammadde olduğu için işletmeler açısından hayati önem arz etmektedir.
Günümüzde işletmeler, süreçlerinden elde etmiş oldukları verilerden verimli olarak yararlanabilmek için veri yönetimini uygulamaları gerekmektedir.
Veri, bilgi işleme sürecinin temel hammaddesi olarak çeşitli sembol, harf, rakam ve işaretlerle temsil edilen, işlenmemiş gerçekler ya da izlenimler olarak tanımlanabilir.
Verilerin karıştırılmadan ve kayıtlı halde bulundurulması önemlidir. Yoksa doğru enformasyona ulaşmak güçleşebilir. Veri, çevremizdeki gerçeklerin bizim anlayacağımız şekilde düzenlenmesidir. Veri kişinin formülleştirmeye ya da kayıt etmeye değer bulduğu her türlü olay ve fikirdir.
Veri, bilgi üreterek sonuca ulaşmak için gerçeklerden elde edilen gerçek
kümesi olarak tanımlanmaktadır. Sayısal ve mantıksal her türlü değere veri denir. Veriyi tanımlayan veriye ise ‘ meta veri’ denir. Veri, olaylar hakkındaki birbirinden ayrı, nesnel gerçeklerdir. İş yerleri açısından verinin en işe yarar tanımı, yapılan işlemlerin belli şekillerde tutulmuş kayıtları olmaktadır.
Bilginin bilgeliğe giden yolculuğunda ilk basamak veridir. Etrafımızda
gördüğümüz her türlü sembol ve harfler verileri teşkil etmektedir. Ancak veri tek başına bir anlam ifade etmemekte olup yorumlanması gereken bir kavram olarak bir gerçekliktir .
TOKCAN, H. (2005). BİLGİNİN ÜRETİMİ VE KULLANIMI AÇISINDAN BİLGİ YÖNETİMİ: ÜNİVERSİTE’DE AKADEMİK YÖNETİCİLERİN BİLGİ YÖNETİMİ ALGILARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI , KIRIKKALE . Haziran 12, 2020 tarihinde https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=WY5CM7tPNE2z_YM6pBu0tyIWLShkz0lv82wKY8hBQdv4Bofd0UPMKn_TuRdpvnYu adresinden alındı
veri nedir verinin fonksiyonel olması ne demektir. sinavım var bana bu konuda yardı edebilirmisiniz acaba
buldun mu cevabını acaba
Merhaba, Yöktez, TrDizin, Dergipark da arama yaparsanız konunuz ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.