Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Danışma Hizmeti: Kullanıcı hizmetleri ve danışma derneğinin verdiği tanıma göre danışma hizmeti, kütüphanedeki personel yardımı, yönlendirmesi, göstermesi gibi değişik formadaki bilgi hizmetlerini içeren ve kullanıcının ilgilendiği ve ihtiyaç duyduğu bilgi kaynağına erişimini ve yayımını sağlayan ve yol gösterici özelliği olan hizmetlere danışma hizmeti denir
1.Geleneksel dönem: Bilgi merkezlerindeki koleksiyonunun kitap, dergi gibi basılı kaynaklarla sınırlı olduğu dönem.
1876 yılında Samuel Green’in “American Library Journal” yayımladığı “Okuyucular ve kütüphaneciler arasındaki kişisel ilişkiler” başlıklı makalesi ile modern danışma hizmetinin temellerinin atıldığı kabul edilmektedir.
Samuel Green’e Göre Danışma Hizmeti
Gibi Hizmetleri İçerir
1887 yılında ise ilk kütüphanecilik okulu olan Columbia College’da açılmış ve “kullanıcılara yardım” isimli bir ders müfredatında yer almıştır.
Özellikle William A. Katz’ın “ Introduction to Reference Work, Volumes I and II” adlı eseri sürekli güncellenerek yayınlanmış ve bu alanın temel eseri olarak kabul edilmiştir.
Danışma hizmetleri ile ilgili literatüre erişim için şu indeksler kullanılmaktadır:
1.Arama Stratejileri
2.Bütün Edebiyatı
3.Library ve Bilgi Bilimi Özetleri
4.Eğitimde Yolculuğa Akım Endeksi
5.Sosyal Bilimler Atıf İndeksi
En önemli temel bilgi hizmetlerinden biridir. Hazır danışma sorusu sadece bir ya da iki danışma kaynağını kullanarak hızlıca cevaplandırılması düşünülen sorudur.
Karmaşık sorulardan basit ve kısaca cevap verebilecek soruların yanıtladığı bu hizmet ansiklopedilerden,almanaklara ve indekslere kadar çeşitli kaynaklar kullanılarak yerine getirilmektedir.
Bilgi hizmetlerinde sunulan bir diğer önemli hizmet bibliyografik doğrulama hizmetidir.
Örgütler, yerler, insanlar, olaylar hakkında bilgi vermenin dışında hazır danışma hizmeti ile aynıdır.
Bibliyografik doğrulama, kütüphane ve toplu katalog, bibliyografyalar, kataloglar, indeksler gibi bibliyografik kaynakların elektronik ve basılı versiyonlarının arama yapma hizmeti içermektedir.
Kullanıcının ihtiyaç duyması durumunda danışma/referans görevlisinin ihtiyaç duyulan materyali başka kütüphanelerden temin etme hizmetine verilen isimdir.
Hem hazır danışma hem de bibliyografik doğrulama hizmetleri, araştırma desteği sunma ve diğer temel bilgi hizmetlerini sağlayabilir.
Bu hizmet hazır danışma sorularının cevapları ile karşılığında kütüphanecilerin daha çok efor harcamaları gereken bir hizmet olarak kendisini göstermektedir.
Bu hizmet, çoğunlukla kullanıcının yaşı,cinsiyeti,eğitim düzeyi vs. gibi biyolojik ve sosyal statüsü dikkate alınarak hangi kaynakları kullanmaları gerektiği ve bu kaynaklara nasıl ulaşacakları gibi konuları içerir.
Bazı durumlarda danışma kütüphanecileri yeni bilgi merkezine ona yeni gelmiş yayınları kullanıcıların ilgilendiklerini düşünerek onları bilgilendirirler.
Kullanıcı ve danışma kütüphanecisi arasındaki ilişkinin düzenlenilmesi ve sürekliliği daha çok formel ve bu hizmet kullanıcının ilgilendiği kaynakları ona ulaştırma şeklinde düzenlenir.
Bazı kullanıcılar bilgiye ve bilgi kaynağına ulaşabilmek için danışma kütüphanecisinin rehberliğine ve danışmanlığına ihtiyaç duyarlar.
Danışma kütüphanecisinin kullanıcıların yönelttiği gerçeklere dayalı danışma sorularının sonucunda cevaplaması için farklı yaklaşımlar benimsemesi işlemine rehberlik denir.
Tanım: Genel olarak, geleneksel danışma hizmetinin sayısal ortamda yeni boyutları ile yeniden tanımlanmasıdır.
Danışma görüşmesi bir kullanıcı ve bir danışma kütüphanecisi arasındaki konuşmaya dayanmaktadır.
Bu görüşmenin amacı kullanıcının bilgi ihtiyacını karşılamak ve mevcut enformasyon kaynaklarını verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır.
Kaynak:
Yılmaz, Malik, (2012),”Danışma hizmetlerinin değişen yüzü: Geleneksel danışma hizmetlerinden dijital danışma hizmetlerine”, Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Prof.Dr. K. Gülbün Baydur’a Armağan içinde (219-226), Yay. Hzl. Özgür Külcü, Tolga Çakmak ve Nevzat Özel, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
Merhaba sayfanız inanılmaz mükemmel, linkedinde paylaştım