Rss nedir? Rss özellikleri nelerdir? Rss Nasıl kullanılır?

avatar

Bilgi Uzmanı

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Rss nedir? Rss özellikleri nelerdir? Rss Nasıl kullanılır?

Rss Nedir? Rss Özellikleri

Rss Nedir?

RSS ,genellikle haber sağlayıcıları ,bloglar ve podcastlar tarafından kullanılan,yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan özel bir XML dosya formatıdır. Kullandığı dosya biçimleri rss ve xml dir. RSS kısaltmasının açılımı ve zaman içinde gelişimi şöyledir: Rich Site Summary (RSS 0.91) (Zengin Site özeti)RDF Site Summary (RSS 0.9 and 1.0)(RDF site Özeti)Really Simple Syndication (RSS 2.0.0) (Çok basit besleme)

Rss ‘in özellikleri

RSS ,son kullanıcıların veri akışının kolaylıkla takip edilmesini sağlamak için tasarlanmıştır.Teknik olarak bir xml dosyasının oluşturulması ve bu dosyadan verilerin okunması şeklinde işler. RSS teknolojisi Web sayfaları için erişilebilir içerik özet listesi oluşturur.Bu özelliği ile RSS sürekli yenilenen bilgiyi yönetmenin iyi bir yöntemidir.RSS’ler haber yayını,duyurular vb.bilgilerin sunulduğu ,web sayfalarında kullanıldığı gibi,blog ve podcast gibi birçok Web 2.0 uygulaması içieirsinde de kullanılmaktadır.

RSS geleneksel web teknolojilerinin kulanım mantığı olan kullanıcının veriye gitmesini değiştirerek verinin kullanıncıya gitmesini sağlamakta ve bu nedenle veri akış uygulanması olarak nitelendirilmektedir.İnternet kullanıcısı RSS teknolojisi ile düzenli olarak içerik sunan sitelere abone olabilir ve çeşitil RSS istemcileri sayesinde içeriği takip edebilir.Site yöneticisi veya sahibi bu hizmeti sunmak için bir takım teknik düzenlemeler yapmalı ve uygun formatta XML ‘i RSS istemcisi talep ettiğinde göndermelidir.

RSS sayesinde Araç Çubuğu’ndan Vikipedi gibi sitelerdeki son değişiklikler görülebilir.RSS olarak sunulan içerik web sitesinde sunulan içeriğin tamamını,özetini veya sadece başlığını içerebilir.

 RSS Nasıl kullanılır?

Yeni bir haber teknolojisi olan RSS , insanları ,e-posta karmaşasından ve siteleri dolaşma stresinden kurtarıp,haberleri;en kısa yoldan en fazla kişiye ulaştırabilme imkanı sağlıyor.RSS-Feeds veya RSS-Chanells her şeyden önce newsletter ,yani haber bülteni şekilnde gönderilmez;tam tersine,bir RSS okuyucusu haberin yayınlandığı sayfadan alınır ve gösterilir.Haberler,bir başlık ve logoyla XML Formatında gönderilir.Haberi okumak istediğinizde ise haberin başlığına tıklayarak haberin tamamını içeren HTML formatında hazırlanmış internet sayfasına gidilir.

İnternet sayfası için hazırlanan haberler,bir uygulama tarafından tam otomatik olarak açılıp ,RSS için uygun olan XML formatına dönüştürülür.Bu XML verisi okuyucu için gerekli bağlantıları,başlıkları ve markalamaları da içerir.Her yeni haber gönderimiyle beraber XML verisi de yeniden yazılır ve eski kayıtlar silinir.Bu şekilde,çoğu haber yenilemesinden sonra bile haber gönderimini hızlandırmak için veri boyutu düşük tutulmuş olur.Bu şekil bir haber akışına üye olan kişinin yapması gereken şey,XML verisinin bulunduğu sayfayı okuyucu yazılımına girmek.

Bilgi Bilimi Haber Kategorisi RSS Örneği

RSS Eğitimde nasıl kullanılır?

Öğrenciler uzaktan eğitim aldıkları internet adresine sürekli girmeden her hafta yapılması gereken ödevleri,öğretmenin yüklemiş olduğu videoları vs.rahatlıkla takip derek ders katılımını sınıf ortamının dışında da gerçekleştirebilir.E-okul gibi not öğrenme kurumunu RSS ile takibe alıp öğrenciler ve aileler rahatlıkla notlarını takip edebilirler.Kişisel eğitim olarak bir öğrenci dönem sonunda teslim edeceği ödevi hakkında güncel ve geçmiş makaleleri,tezleri vs.takip edebilir. Aynı zamanda kişi her türlü bilgi içeren internet sitelerini de takibe alarak kendi eğitimine katkıda bulunmuş olur.RSS’in en güzel yanı müdahale edilememesidir.Bu sayede öğrenci müdahale etme durumunda kalmaz ve zaman sürecini belirlemiş olur.

kaynak

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.