TCP/IP Nedir? TCP/IP Protokolü Genel Bakış

avatar

Bilgi Uzmanı

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

TCP/IP’ye Genel Bakış


TCP/IP modeli ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Savunma Bakanlığı tarafından üretilmiş bir modeldir ve tasarlanışının nedeni ise nükleer savaş dahil her türlü şartta sürekli ayakta durabilen bir ağ yapısının sağlanmasıydı. Bu model geliştirirken, ABD Savunma Bakanlığı’nın amacı, dünya üzerinde bulunan bakır kablo, mikrodalga, optik kablo ve uydu hattı kullanan farklı iletişim medyaları ile her şartta haberleşmeyi sağlayabilmekti.

TCP/IP Nedir

TCP/IP protokol grubu, ilk olarak 1970’li yılların ortasında Stanford Üniversitesi ile Bolt Beranek ve Newman (BB&N) tarafından geliştirilerek, ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı ARPA’nın (Advanced Research Projects Agency – İleri Araştırma Ajansı) savunma amaçlı projelerine destek vermek üzere, paket anahtarlamalı ağ deneylerinde kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra ARPANET (Advanced Research Projects Agency NETwork) olarak adlandırılan bu proje; güçlü, güvenilir ve üreticiden bağımsız veri iletişimi teknikleri üzerinde çalışmalara başlamıştır. Bu proje, ABD’de bulunan bilgisayarların bir felaket halinde bile ayakta kalabilmesini sağlamak ve iletişimi devam ettirebilmesi için gerekli altyapıyı sahip olmaları hedeflenmiştir. Bu nedenle, ARPA geliştirdiği paket anahtarlamalı deneysel çalışmaları ilk olarak WAN (Wide Area Network)’lara uygulamaya başlamış, daha sonra geliştirilen bu sistemi LAN (Local Area Network) sistemleri için de uyarlamaya başlamıştır.

1983 tarihinde TCP/IP, ARPANET içinde kullanılmaya başlanmıştır. TCP/IP (IPv4) bugün var olan internet ağının ana halkası olarak yerini almıştır. Günümüz internet ağ yapısı, IP protokolünün 4. sürümü (IPv4) üzerine kurulmuştur, IPv4 sınıf sistemine dayalı bir protokoldür.

IPv4 sistemi kurumsal olarak 4 milyar farklı adrese olanak sağlayan bir protokol olmasına rağmen, sınıf sistemi nedeniyle verimli kullanılamamaktadır. Örneğin bir şirket IP bloğu için başvurduğunda, hepsini kullanabilecek kapasitesi olmamasına rağmen, en az 256 IP adreslik bir C sınıfını satın almak zorundadır. 1980’li yıllarda 4 milyar adresin yetmeyeceği düşünülememiştir.

Günümüzde halen internet protokolü olarak kullanılan IPv4, bilgisayarların iletişim sırasında uçtan uca adreslenebilmesini sağlamaktadır. IPv4 adresleri, 32 bitten ibarettir. Adresler, birbirinden nokta ile ayrılmış dört adet sekiz bitlik.

Kaynak: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=vVNzTGHHhjH-u3WMToxQ-vS40IWHgFldsJR0ETt_2K62S_CENRtiiVGbeMy67sWx

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.