Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Elektronik veri tabanları TDK’ya göre; “Bilgisayar kullanımında çözüme erişmek için işlenebilir duruma getirilmiş bilgi ortamı. Bir konuya ilişkin verilerden oluşan ve genellikle bir veri tabanı dizgesi aracılığıyla bir bütün olarak yaşatılan veri kümeleri topluluğu.” Anlamlarına gelmektedir. Kütüphanecilik literatüründe ise; “makale, kitap, dergi gibi pek çok farklı türde kaynaklara online erişimi mümkün kılan sistemlerdir.”
Elektronik kaynak türleri hakkında bilgi almak için tıklayın.
Milyonlarca kaynak arasından ihtiyaç duyduğun bilgiye erişmek veri tabanlarında bilinçli bir tarama yapmaktan geçer.
Veri tabanlarında bilinçli tarama yapmak için;
Gibi birçok arama ucu bulunmakta olup veri tabanına türüne göre değişiklik gösterebilir.
Bu kısımda bir veri tabanındaki var olan tüm bilgiler arasında ihtiyaç duyduğunuz bilgiye en hızlı şekilde ulaşmanızı olanak sağlayacak boolen operatörlerinden bahsedeceğiz.
Boolen operatörleri aramayı genişletmek veya daraltmak için kullanılır.
AND operatörü taramayı daraltmak ve daha özel sonuçlar bulmak için kullanılır. Belirlenen anahtar kelimelerinin hepsinin sonuçlarda olmasını zorunlu kılar.
Örnek: Bilgi AND bilimi
Yapılan aramada çıkan sonuçlarda hem BİLGİ hem de BİLİMİ kelimesi olacaktır.
OR operatörü taramayı genişletmek ve daha fazla sonuca ulaşmak için kullanılır. Araştırılan terimlerden herhangi biri tarama sonucunda yer alır Or işleci kullanılarak art arda yazılan terimlerden sadece birinin dokümanlarda bulunmasının yeterli olduğunu durumlarda kullanılır.
Örnek: BİLGİ OR BİLİMİ
NOT operatörü ile istemediğiniz kelimeleri taramanızın dışında tutmanızı sağlar; Araştırmanızı daraltır; Tarama terimlerinizin çağrıştırdığı sonuçlarda yer almasını istemediğiniz kavramları veri tabanının dışarıda tutmasını sağlamak için kullanılır
Örnek: BİLGİ NOT BİLİMİ
Aramalarda İşaret Kullanımı
Kesme işareti, “kelimeyi kesme” anlamına gelmektedir; bir kelimenin sonunu, o kelimenin kökünden türeyen başka kelimeleri bulmak için kesebilirsiniz. Kestiğiniz yerde kullanmanız gereken karakter asterisk (*) veya soru (?) işaretidir.
Örneğin:
Econom* : Economi, Economics
Türk* : Türkiye, Türkler
Veri tabanı, makale ya da web sayfalarında sıkça karşılaşılan, araştırmaların sonucunu değiştirmeyen kelimelerdir. Bu kelimeleri tarama yaparken kullanmaktan kaçınınız?
Yaygın olarak kullanılan “Stop Words”ler:
Çelik, S. (2020, Kasım 23). Veri Tabanlarında Arama ve Boolean Bağlaçları. Açık Hava Kütüphanesi: https://www.sonmezcelik.net/2012/05/veri-tabanlarnda-arama-ve-boolean.html adresinden alındı
Sivri, E. (2020, Kasım 23). Elektronik Veri Tabanı Nedir. Bilgi Bilimi: https://bilgibilimi.net/elektronik-veri-tabani/ adresinden alındı
Veri Tabanı Tarama Yöntemleri: Genel Bilgi. (2020, Kasım 23). Robert College Ibrahim Bodur Library : https://library.robcol.k12.tr/c.php?g=660246&p=4662350 adresinden alındı