15 Milyon Kitap Cepte

avatar

Bilgi Uzmanı

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

15 Milyon Kitap Cepte

Ücretsiz Kitap

Online kütüphane ve arşivler evde kalan okurların beğenisine sunuluyor. “Hayat Eve Sığar” sloganıyla hayata geçirilen “Evde Kal” günlerinde her türlü bilgi ve kaynağa ulaşmak adına hem dünyadan hem de Türkiye’den online kütüphane ve arşivler kitapseverlerin kullanımına açıldı. 

Kültür sanat dünyasında da durma aşamasına gelen etkinliklere evden ulaşılabilmesi için yeni yollara başvuruluyor.

E-Kitaplar Artık Ücretsiz 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan “Etkin Kütüphane Evinizde” etkinlikleri kapsamında farklı içerikler ve online aktiviteler, Twitter’da @kutuphanedeyiz, Instagram ve Facebook’ta @kutuphanedeyim, YouTube’da da “kütüphanedeyim” hesapları üzerinden, canlı olarak takip edilebilecek.

Yine Bakanlık tarafından başlatılan “Kütüphanem Cepte” mobil uygulaması ile de okurlar e-devlet üzerinden kütüphanelere üyelik gerçekleştirebilecek ve sistemde bulunan e-kitapları ücretsiz olarak okuma imkanı bulabilecek.

Bilimsel ve Kültürel İçerikler



İSAM Kütüphanesi’nin uzaktan erişime açık “Türk Tarih, Edebiyat, Kültür ve Sanat Makaleleri Veri Tabanı”nda çeşitli Türkçe ilmi yayımlarda yer alan 60 bin 938 makale “tp2.isam.org.tr” sayfasından kullanıma sunuluyor.

Hollandalı tarihçi ve mimari uzmanı Machiel Kiel’in, 1950-1960 yılları arasında Balkanları dolaşarak, bugün birçoğu yok olmak üzere olan Osmanlı eserlerini fotoğrafladığı arşiv, “www.nitistanbul.org/kielarchive/index.php” adresinden görülebiliyor.

Ücretsiz e-kitap çalışması olarak ortaya çıkan “Gutenberg Projesi” kapsamında telif hakkı dolmuş kitaplar, e-pub, mobi, pdf ve html formatlarından “www.gutenberg.org” adresi üzerinden indirilebiliyor.

Bilimsel ve kültürel içeriklerin yanı sıra dil öğrenmek için birçok kaynak barından “openculture.com” adresinden de ücretsiz olarak film, video, kitap ve online dersler takip edilebiliyor.

15 Milyondan Fazla Kitaba Erişim 



Dünyanın en büyük dijital kütüphanesi olarak gösterilen “archive.org“, 15 milyondan fazla kitap ve farklı türde yazılı-basılı kaynağa herkese açık, ücretsiz ve tam metin olarak erişim imkanı sağlıyor.

ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden 150’ye yakın üniversitenin işbirliğiyle kurulan online kütüphane HathiTrust, “www.hathitrust.org” adresinden Türkiye ve Türk tarihiyle ilgili kaynakların da yer aldığı 3 milyona yakın eseri okurların kullanımına açıyor.

Ayrıca dünya genelinde basılmış ve telif hakları sona ermiş farklı dillerde binlerce kitabın tam metin içeriğine Google Kitaplar’ın “books.google.com” sayfasından erişilebiliyor.

Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilen “Europeana Collections” projesi de Avrupa’da bulunan kütüphane, müze ve arşivlerin koleksiyonlarındaki 50 milyondan fazla materyali, “www.europeana.eu” adresinden web ortamına taşıyor.

www.noexcuselist.com” adresinden üniversitelerin yayınladıkları derslerden, online müzelere, elektronik kitaplardan müzik derslerine kadar pek çok alanda ücretsiz eğitim kaynaklarına ulaşılabilirken, dünya çapında çok sayıda kütüphane ve müzeden dijital materyaller de ABD Kongre Kütüphanesi ve UNESCO işbirliğiyle hayata geçirilen Dünya Dijital Kütüphanesi’nin (World Digital Library) “www.wdl.org” sayfasında görülebiliyor.

Diğer Açık Erişim Kaynakları İçin Tıklayınız.

Kaynak

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.