Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
BIBFRAME (Bibliyografik Çerçeve Girişimi ve Modeli) bibliyografik açıklama için bir veri modelidir . Bibframe, MARC standartlarını değiştirmek ve bibliyografik verileri hem kütüphane topluluğu içinde hem de dışında daha kullanışlı hale getirmek için bağlantılı veri ilkelerini kullanmak üzere tasarlanmıştır.
BIBFRAME’in yerini almak istediği MARC Standartları, 1 960’larda ABD Kongre Kütüphanesi’nde Henriette Avram tarafından geliştirilmiştir . 1971’de MARC formatları , ABD’de bibliyografik verilerin dağıtılması için ulusal standart ve 1973’e kadar uluslararası standart haline geldi .
Kışkırtıcı başlıklı bir makalede, kütüphane teknisyeni Roy Tennant , standardın eski olduğunu belirterek “MARC Must Die” olduğunu savundu; yalnızca kütüphane topluluğu içinde kullanılır; ve depolama veya alma biçimi yerine bir görüntü olacak şekilde tasarlanmıştır. Kongre Kütüphanesi’nden 2008 tarihli bir rapor MARC’nin “veri yönetimi için kırk yıllık tekniklere dayandığını ve günümüzün programlama stillerine adım attığını” yazdı.
Kongre Kütüphanesi, 2012 yılında bir veri yönetimi şirketi olan Zepheira ile MARC‘ye bağlı bir veri geliştirmeyi taahhüt ettiğini açıkladı. Aynı yıl, kütüphane MARC Kaynakları (MARCR) adında yeni bir model duyurdu. Kasım ayında kütüphane, BIBFRAME olarak yeniden adlandırılan modelin daha eksiksiz bir taslağını yayınladı.
Kongre Kütüphanesi 2016 yılında Bibliyografik Çerçeve Girişimi ve Modeli 2.0 sürümünü yayınladı.
BIBFRAME, bibliyografik tanımlama standartlarının bağlı veri modeline
dönüştürülmesi ve kütüphanelerin oldukça geniş bir veri ağının parçası olabilmesi için Kongre Kütüphanesi tarafından 2011 yılında başlatılmış olan bir girişimin;
2012 yılında da RDF, RDFS, OWL ve SKOS gibi çeşitli ontolojilere dayalı olarak geliştirilen bir modelin adıdır. BIBFRAME, veri ağlarının ve bağlı veri kavramlarının önem kazandığı günümüzde kütüphanelerdeki bibliyografik tanımlamaların yeniden biçimlendirilmesi ve tasarlanması açısından oldukça önemlidir. Kaynak paylaşımına ve kataloglama maliyetlerinde tasarruf sağlamaya olanak veren veri alışverişini koruyarak, MARC formatının uyarlanmasına ve/veya evrensel bir standartla değiştirilmesine yönelik yollarının saptanmasına odaklanmaktadır.
BIBFRAME Modeli dört ana bölümden oluşmaktadır ve bu bölümler, genel
BIBFRAME Sözcükleri olarak adlandırılmaktadır.
• Eser (Work): Kataloglanan bilgi kaynağının kavramsal özünü yansıtan yapıt
• Örnek (Instance): Bir eserin tek ve somut biçimi
• Yetke (Authority): “Eserler” ve “Örnekler” arasındaki ilişkileri ortaya koyan varlıkların tanımlanması. Kişiler, yerler, konular ve kurumlar gibi.
• Ekler (Annotation): BIBFRAME modelinin uygulandığı bilgi kaynaklarının
değerini artıran ek bilgiler (kapak resimleri, içindekiler, değerlendirmeler,
kütüphane mevcut bilgisi gibi).
BIBFRAME Sözcükleri, bağlı veri modelini kullanmakta; kütüphanelerdeki
bütün varlıkları, bu varlıkların özelliklerini ve birbirleriyle olan ilişkilerini
tanımlamada RDF yapısını (RDF özellikleri, sınıfları ve bunlar arasında olan
ilişkileri) esas almakta ve oldukça geniş alt sınıfları içermektedir*.
BIBFRAME modelinin genel yapısı, temel olarak eserler, onunla ilişkili
örnekler ve bunlar arasındaki ilişkilerden oluşmaktadır.
BIBFRAME (Bibliyografik Çerçeve), bibliyografik bilgilerin hem kütüphane topluluğunun içinde hem de dışında daha kullanışlı olmasını sağlamak için bibliyografik tanımlama standartlarını bağlantılı bir veri modeline dönüştürmeye yönelik bir girişimdir.
Bir kaynak (örneğin bir kitap) kataloglandığında, ortaya çıkan açıklama yazar, kitabın ne hakkında olduğu, çeşitli yayınlanmış formlar ve kitabın kopyaları hakkında bilgi gibi bilgileri içerir.
BIBFRAME 2.0 bu bilgiyi üç temel soyutlama düzeyinde düzenler: İş , Örnek ve Öğe .
BIBFRAME 2.0 ayrıca temel sınıflarla ilişkileri olan ek anahtar kavramları tanımlar:
BIBFRAME sözcük dağarcığı RDF sınıflarından ve özelliklerinden oluşur. Sınıflar, yukarıda listelenen üç çekirdek sınıfı ve birçoğu çekirdek sınıfların alt sınıfları olan çeşitli ek sınıfları içerir. Özellikler, tanımlanan kaynağın özelliklerini ve kaynaklar arasındaki ilişkileri tanımlar. Örneğin: bir İş, başka bir İşin “çevirisi” olabilir; bir Örnek, belirli bir BIBFRAME Çalışmasının “örneği” olabilir. Diğer özellikler, Eserler ve Örneklerin niteliklerini açıklar. Örneğin: “konu” Bibliyografik Çerçeve Girişimi ve Modeli özelliği bir İşin önemli bir niteliğini (İşin ne ile ilgili olduğunu) ifade eder ve “kapsam” (örneğin sayı) özelliği bir Eşgörünün niteliğini ifade eder.