Kupür ve Kupürleme
Kupür Kupürleme ; Süreli yayınlardan kesilen ve saklanan metinlere kupür bu işleme de kupürleme denir.

- Süreli yayınlar çok çeşitlidir. Örgütün ihtiyacı olan bilgiler, ilgili yayınlar takip edilerek ve gereken bilgiler dikkate alınarak kupürlenmelidir.
- Elde edilen kupürlerin konu, zaman gibi kategoriler oluşturularak dosyalanmasında da fayda vardır. Pratik olunmalıdır.
- İnternetin yaygınlaşması ve süreli yayınlarında bilgisayarda hazırlanması kupürleme faaliyetlerinde önemli kolaylıklar sağlamıştır.
- Gerekli bilgiye erişmek ve onları kopyalamak suretiyle kupürlemek ve saklamak bilgi teknolojilerin sunduğu bir kolaylıktır
- Kupürleme işi örgütlerde bu konuda görevlendirilmiş kişiler veya sekreterler tarafından yapılır.
- Kupürlenen bilgiler derlendikten ve uygun bir şekilde varsa resimleri ile beraber dizayn edildikten sonra bunlardan faydalanacak olan birimlere iletilmelidir.
- Kupürlemeden sorumlu çalışanlar, örgütlerde, dış ilişkilerin daha yoğun yaşandığı departmanlara (üretim, pazarlama, halkla ilişkiler, insan kaynakları) hazırlanan kupürleri göndermelidir.
- Kupürleme faaliyetleri, basını yakından takip etmek zorunda olan örgütlerde daha önemlidir.
- Bu önem nedeniyle bu konuda görevlendirilmiş çalışanların nitelikli personel olması ve kupürlemenin bir sistem içinde yapılması gerekir
Kupürlerin Hazırlanması

- Yayınlardaki ilgili bilgilerin kesilir ve karton veya kağıtlara yapıştırılır. Kullanılacak karton dosya kağıdı boyutunda olmalıdır ve yayın düzgün kesilmelidir.
- Kupürler kesildikten sonra üst kenarına; yayın adı, günü, sayısı, sayfası, sütunu ve konu başlığı yazılmalıdır.
- Her karton veya kağıda tek kupür yapıştırılmalıdır. Kağıdın veya kartonun boyutlarından büyük ise uygun şekilde parçalanarak yapıştırılmalıdır.
- Yapıştırma işlemi tamamlandıktan sonra istenilen faydanın sağlanması amacıyla fihristlenmelidir.
Küpür Çeşitleri
- Kupürler A4 kağıdına, çift yapraklı kağıdın iki tarafına, deftere veya panoya yerleştirmek suretiyle sayfalanırlar.
- Saklandığı yere ve önemine göre olmak üzere kupürler iki başlık halinde incelenir.
Saklandığı Yere Göre Kupürler
Dosya Kupürü; 21×35 cm ebadındaki dosya kağıtlarının üzerine yapıştırılarak saklanan kupürlerdir.
Kitap kupürü; 25×35 cm ebadındaki bir kağıt ikiye katlanmak suretiyle kitap kupürleri için uygun bir şekle sokulur. Yayınevi bilgilerine yer verilir.
Önemine Göre Kupürler
Estetik Kupürler; Bu kupürlemede amaç bütün kupürleri bir araya getirmek ve kitap haline getirmektir. Bu türde fotoğraflar ve sanatsal yön ön plandadır.
Zorunlu Kupürler; Bazı kupürlerin oluşturulması örgüt için zorunludur. Bilginin örgütler için önemi dikkate alındığında bu tür kupürlerin oluşturulması gerekir.
Küpür Küpürleme ; Kaynak